Γιατί η ψήφος είναι τόσο πολύτιμη και η εκλογική διαδικασία είναι η υπέρτατη πολιτική πράξη;

 

Πολλοί συμπολίτες μας, παρά το γεγονός ότι έχουν πολιτική άποψη και είναι ‘πολιτικοποιημένοι’ αρνούνται σθεναρά να ψηφίσουν. Αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για διάφορους λόγους είτε προσωπικούς, είτε θέλοντας να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, είτε εκδηλώνοντας άρνηση στα πρόσωπα των υποψηφίων.

Είναι αλήθεια, ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια -βοηθούσης της κρίσης- πλείστα όσα προβλήματα με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο δεύτερης σκέψης αλλά και μακροχρόνιου προγραμματισμού για μεγαλόπνοα σχέδια.

Αυτά από μόνα τους, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες και προϋποθέσεις για κάθε μέλος της κοινωνίας μας, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες όπως ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο μισθωτός των 400  ευρώ, ο δημόσιος υπάλληλος, ο χρεωμένος επαγγελματίας, ο νέος που παίρνει το δρόμο για ξένες χώρες.

Όμως και πάλι, ο καθένας θα βρεθεί ενώπιον του προβληματισμού ‘να ψηφίσω ή να μην ψηφίσω’, ‘να απέχω ή να ψηφίσω άκυρο – λευκό’, ακόμη κι αν δεν προσέλθει στην κάλπη. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μια βαθιά πολιτική πράξη, την οποία εμείς οι Έλληνες έχουμε διδαχθεί και κληρονομήσει ως την μέγιστη δημοκρατική πράξη από τους προγόνους μας.

Ιδιαίτερα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η συμμετοχή του κάθε πολίτη, είναι απαραίτητη γιατί τώρα, είναι η κατάλληλη ώρα να ανατρέψουμε όλες τις μέχρι σήμερα πρακτικές που επικράτησαν στο τοπικό πολιτικό σύστημα. Και οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες που δημιούργησαν, ισχυροποίησαν και εξέθρεψαν αυτό το σύστημα, πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθούν.

Όλοι μας, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πολιτικό αυτό σύστημα. Το αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες που μεσουρανούσε -βοηθούντων των κομμάτων εξουσίας και επιχειρηματικών συμφερόντων- που ισχυροποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε και έφτασε σε σημείο να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης και με καθαρά ωφελιμιστικό χαρακτήρα.

Τις συνέπειες αυτές τις βιώνουμε σήμερα στη Ρόδο. Βλέπουμε το νησί μας πόσο πίσω βρίσκεται σε επίπεδο υποδομών -αν και υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια πακτωλός χρημάτων είτε από τις κυβερνήσεις, είτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα- πόσο πίσω βρίσκεται σε επίπεδο πολιτιστικής αξιοποίησης, σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και ουσιαστικής ανάπτυξης.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, βοήθησε αυτό το πολιτικό σύστημα να ανελιχθεί, να γαντζωθεί στις θέσεις εξουσίας τις οποίες χρησιμοποίησε κατά το δοκούν και μόνον για ίδιον όφελος και που τώρα, επιζητεί να παραμείνει ενεργό, με μετακινήσεις προσώπων σε άλλες θέσεις από τις οποίες θα υπηρετήσουν και πάλι τα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τώρα όμως, βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Στην αρχή του τέλους του παλαιοκομματικού συστήματος με το σαθρό υπόβαθρο που τόσα χρόνια κυβέρνησε τον τόπο μας μέσα από τις πρακτικές του παρελθόντος και της κομματικής νομενκλατούρας.

Είναι η ώρα, να δώσουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πλήγωσαν τον τόπο μας.

Σε αυτές τις νοοτροπίες και πρακτικές που έθεσαν τον τόπο μας στο περιθώριο και του στέρησαν το όραμα για ένα καλύτερο αύριο με προοπτική και ανάπτυξη.

Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε σημασία στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Γι’ αυτό πρέπει να προσέλθουμε στην κάλπη.

Την ώρα της ψηφοφορίας, πίσω από το παραβάν, ο καθένας από εμάς είναι μόνος.

Κανένας δεν τον παρακολουθεί, και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία.

Γι’ αυτό και λέμε ότι ‘η ψήφος μας είναι η περιουσία μας’ και μπορούμε να την επενδύσουμε εκεί που εκτιμούμε ότι θα πιάσει τόπο!

Το μήνυμα αυτών των εκλογών λοιπόν, της 18ης και 25ης Μαΐου 2014 είναι πολύ πιο απλό από όσο φαίνεται:

Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, να προσέλθουμε στις κάλπες και να κάνουμε ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ με την ψήφο μας για το αύριο του τόπου μας.

Η αποχή από τις εκλογές, η αποχή από την συμμετοχή στη διοίκηση του δήμου, η γενικότερη αδιαφορία δίνει το δικαίωμα στους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Γι’ αυτό παίρνουμε μέρος σε αυτές τις εκλογές.

Για να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας, για να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις του δήμου, για να γίνουμε κοινωνοί της κοινωνίας την οποία θα επιλέξουμε να οικοδομήσουμε εμείς οι ίδιοι για την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Συμμετέχουμε στα κοινά ως μόνη εγγύηση για να πιάσει τόπο η ψήφος μας.

Η ψήφος στην παράταξη ‘Ροδίων Όραμα’ είναι μια ψήφος ΕΥΘΥΝΗΣ.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας και θα κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας. 

Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Στράτος Καρίκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’

 

Pin It on Pinterest