ARMATA: Η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη παραδόσεων του άρματος μάχης που θα αλλάξει το μελλοντικό πεδίο μάχης (vid)

Tην έναρξη παράδοσης του υπερσύγχονου ρωσικού άρματος μάχης “Armata” (αρχικός κωδικός Black Eagle, o οποίος όμως “αναλώθηκε” σε προγενέστερο σχέδιο) σε 18 μήνες από σήμερα, στις αρχές του 2016 ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΑΜ. Την ανακοίνωση έκανε ο εμπρόσωπος του υπουργείου ταγματάρχης Kirill Kiselev.
“Το 2016 όπως ήδη έχει σχεδιαστεί ο Στρατός θα προμηθευτεί το καινοτόμο τεχνολογικά άρμα μάχης “Armata”‘ της εταιρείας Uralvagonzavod, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα παραδοθούν 150 εκσυγχρονισμένα T-72B3  τα οποία θα ενταχθούν στους σχηματισμούς της δυτικής και νότιας στρατιωτικής περιφέρειας” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ.
Το άρμα, για την ακρίβεια το άρμα μάχης που θα προέλθει από την οικογένεια οχημάτων που αναπτύσσεται αυτή την στιγμή,  θεωρείται το πλέον πρωτοποριακό χερσαίο σύστημα μάχης που έχει κατασκευαστεί μέχι σήμερα και αναπτύχθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ: Μέσα σε 72 μήνες από την έγκριση ανάάπτυξης και κατασκευής θα παραδοθεί στις μονάδας πρώτης γραμμής.
Σχεδιάστηκε για να μπορεί να καταστρέφει όλες τις νυν και μελλοντικές εκδόσεις των Leopard-2  και M1A2 Abrams καθώς και το τουρκικό άρμα μάχης Altay, αλλά και να μάχεται μέσα στις πόλεις και τον αστικό ιστό. Αυτό είναι μία νέα δυνατότητα που προστίθεται για πρώτη φορά σε ρωσικά άρματα μάχης: Η δυνατόττητα να επιχειρεί μέσα στις πόλεις και βέβαια φωτογραφίζεται η …ανατολική και δυτική Ευρώπη!
Υπολογίζεται ότι μέσα μία ίλη Armata μπορούν να καταστρέψουν τρεις ίλες Leopard-2A5 πρν καν έρθουν τα LEO2A5 σε θέση να βάλλουν.
Με εξαίρεση το διαμέτρημα του πυροβόλου των 125 χλστ. όλα τα άλλα συστήματα και η κατασκευαστική φιλοσοφία του θσ είναι καινούρια.
Με τριμελές πλήρωμα, αυτόματο πυροβόλο, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, νέα θωράκιση που στο εμπρόσθιο τμήμα θα φτάνει τα 1400 RHA, ενεργά αντίμετρα κατά αντιαρματικών πυραύλων, παθητικά αντίμετρα κατά ακτίνων λέηζερ, χαμηλό προφίλ μάχης, υψηλή ταχύτητα, δυνατότητα καταστροφής εχθρικών στόχων με το πυροβόλο από απόσταση 8.000 μέτρων (διπλάσια από οποιουδήποτε δυτικού άρματος μάχης) και ενισχυμένο αντιναρκικό πάτωμα, το άρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κατασκευή όλων των μελλοντικών αρμάτων μάχης.
Κύριος ανάδοχος του προγράμματος Armata είναι ο όμιλος παραγωγής και έρευνας UralVagonZavod, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 20 μεγάλες ρωσικές εταιρίες που εμπλέκονται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.
Η έλλειψη φωτογραφιών από τα πρωτότυπα του Armata είναι οφείλεται στον υψηλό βαθμό διαβάθμισης του προγράμματος και κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια με τι μοιάζει το νέο άρμα μάχης πέρα από κάποιες ευφάνταστες απεικονίζεις.
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άρμα μάχης Armata θα είναι εξοπλισμένο με εξωτερικά αναρτημένο λειόκαννο πυροβόλο διαμετρήματος των 125 χλστ. με αναχορηγία 32-48 βλημάτων.
Εκτός των συμβατικών πυρομαχικών το πυροβόλο θα μπορεί να βάλλει ένα καθοδήγησης λέιζερ βλήμα με δύο κατά σειρά (tandem) πυροκεφαλές για την προσβολή τεθωρακισμένων στόχων σε αποστάσεις μέχρι 8.000 μέτρα τουλάχιστον.
Μέλος της οικογένειας θα είναι το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) που φέρει την ονομασία Obyekt 148 και θα αποτελέσει προσθήκη στα οχήματα υποστήριξης Πεζικού που εξοπλίζονται με Terminator και θα προστεθεί στην δύναμη των BMP-3M που βρίσκεται σε υπηρεσία στον ρωσικό Στρατό.
Το όχημα προγραμματίζεται να εξοπλιστεί με τον μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο πύργο Epoch Almaty (κατασκευής της KBP Instrument Design Bureau) που φέρει ως οπλισμό πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ., συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ και δύο δίδυμους εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων Kornet-EM τοποθετημένους εκατέρωθεν του πύργου.
Κύριο χαρακτηριστικό του Armata είναι ότι οι θέσεις του τριμελούς πληρώματος (αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, οδηγός) βρίσκονται στο εμπρός μέρος του υψηλού επιπέδου προστασίας σκάφους, το πυροβόλο και το σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών στο κέντρο και ο υψηλής απόδοσης πετρελαιοκινητήρας στο οπίσθιο μέρος του σκάφους.
Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό του Armata, που επίσης αναφέρεται ως «παγκόσμια πλατφόρμα μάχης» (BMP-T-15, Universal Combat Platform), είναι ότι το σκάφος του θα αποτελέσει τη βάση για μία ολόκληρη οικογένεια ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης από TOMA, μέχρι ΤΟΜΟ και αυτοκινούμενα πυροβόλα
Περιττό να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata αποτελεί μία πρωτοποριακή προσπάθεια που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή και αγορά αρμάτων μάχης και ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.
Οι καινοτομίες που ενσωματώνει το Armata (τοποθέτηση όλου του πληρώματος εντός του σκάφους που σαφώς παρέχει αυξανόμενο επίπεδο προστασίας αλλά και μειώνει τον όγκο που απαιτείται να προστατευθεί με θωράκιση και άρα το βάρος του οχήματος.
Με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά το βάρος και την ισχύ του κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου, εξωτερική ανάρτηση του πυροβόλου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιφάνειας μετωπικού και πλευρικού στόχου που παρουσιάζει το άρμα, το μίγμα οπλισμού (πυροβόλα 125 χλστ. και 30 χλστ.), εφόσον αποδειχθούν επιτυχείς στην πράξη θα καταστήσουν τα σημερινά δυτικά άρματα μάχης των 65 ως 70 τόνων δεινόσαυρούς για το μουσείο όπλων.
Το άρμα θα ενταχθεί πρώτα στις δυτικές ταξιαρχίες και εν συνεχεία σε αυτές της Άπω Ανατολής.
Στο δεύτερο βίντεο μπορείτε να δείτε το Τ-95, τον χαμένο της ρωσικής επιλογής, ένα σχέδιο που απορρίφθηκε ως “πολύ συμβατικό”
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest