Αποζημιώσεις ζητά ο Κόνσολας για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της Ρόδου και χαρακτηρισμός των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων

Δύο προτεραιότητες έθεσε, με παρέμβαση και πρόταση του, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Η πρόταση του Μάνου Κόνσολα περιλαμβάνει:

1ον-Την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αλλά και στη φάρμα στρουθοκαμήλων που είδαν το ζωικό τους κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους να καταστρέφεται από την πυρκαγιά. Ο κ. Κόνσολας ζητά να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και των δικαιούχων και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω de minimis ( κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).

2ον- Τον χαρακτηρισμό ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων , με την υλοποίηση παράλληλου προγράμματος.

Σε δήλωση του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

« Η καταστροφή που έχει υποστεί η Ρόδος είναι μεγάλη. Αφήνει μια ανοιχτή περιβαλλοντική και οικολογική πληγή ενώ παράπλευρη αλλά το ίδιο σοβαρή απώλεια είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι , οι κατ΄επάγγελμα αγρότες που ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και η φάρμα στρουθοκαμήλων στην περιοχή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είδαν το ζωικό τους κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους να παραδίδονται στις φλόγες.

Η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα, να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και στη χορήγηση αποζημιώσεων.

Παράλληλα θα πρέπει να εκπέμψει και ένα ισχυρό μήνυμα: οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν αναδασωτέες, όπου ήταν δάσος, να ξαναγίνει δάσος».

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ: « Άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Ρόδου και κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων».

Κύριε Υπουργέ,

Η Ρόδος δοκιμάστηκε για άλλη μία φορά από την πύρινη λαίλαπα. Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου οδήγησε σε μια μεγάλη φυσική και οικολογική καταστροφή αλλά και του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων , των εγκαταστάσεων των κατ΄επάγγελμα αγροτών που ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και της φάρμας στρουθοκαμήλων που λειτουργούσε στην περιοχή.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η Πολιτεία οφείλει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά:

-Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να κηρυχθούν ως αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις αλλά και να υλοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα.

-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, θα πρέπει να αποζημιώσει κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που είδαν το ζωικό τους κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους να καταστρέφεται από την πυρκαγιά.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και των δικαιούχων και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω de minimis ( κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αλλά και στη φάρμα στρουθοκαμήλων, που το ζωικό τους κεφάλαιο και οι εγκαταστάσεις τους υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στη Ρόδο.

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος , σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, για την κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου