Ενημέρωση μαθητών από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου στην Κρεμαστή

Στο πλαίσιο της προώθησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Ενέργεια (εκπονήθηκε την περίοδο 2008-09), το μέλος του Δ.Σ. του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου (ΑΠΜ) Διονύσης Γουβιάς επισκέφτηκε την προηγούμενη Δευτέρα, 13/10/2014, το Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής, και προέβη σε ενημέρωση όλων των μαθητών/τριών του Γυμνασίου Κρεμαστής σχετικά με το Πρόγραμμα, ως καλεσμένος της Διεύθυνσης του σχολείου, και κατόπιν πρωτοβουλίας του καθηγητή Χάρη Συργιάννη.

Ο κος Γουβιάς έκανε πρώτα μια μικρή εισαγωγή γνωριμίας με το ΑΠΜ, παρουσίασε τους σκοπούς και τους στόχους του, και έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη μέχρι τώρα δράση του. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης γνωριμίας, παρουσίασε με λίγα λόγια τα βασικά στοιχεία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Ενέργεια, αναφερόμενος, τόσο σε βασικές έννοιες για το τι είναι Ενέργεια και ποιες είναι οι διάφορες μορφές της, όσο και στους κινδύνους από την Πυρηνική Ενέργεια, δίνοντας παραδείγματα από τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν τα ατυχήματα σε Τσερνομπίλ (26/04/1986) και Φουκουσίμα (11/03/2011). Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την απεξάρτηση της Ελλάδας από τις συμβατικές πηγές παραγωγής ενέργειας, και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες για το μαθησιακό υλικό (σε έντυπη & ψηφιακή μορφή) το οποίο έχει παραχθεί στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Ενέργεια, και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εκπαιδευτικό –είτε ως αυτόνομη ενότητα, είτε ως βάση για περαιτέρω αναζήτηση— για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τα περιθώρια που δίνει η «Ευέλικτη Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων» στην ανάπτυξη διαθεματικών και διεπιστημονικών μαθησιακών δράσεων.

manw_photo_20141013_Kremasti_Pneym_kentro_03 manw_photo_20141013_Kremasti_Pneym_kentro_02 manw_photo_20141013_Kremasti_Pneym_kentro_01

 

Pin It on Pinterest