Τι απαντάει η Λίτσα Κρεμαστινού για την λογοκρισία του βίντεο και την αποχώρηση της Χαρούλας Γιασιράνη

Από το γραφείο της αντιδημάρχου κας Κρεμαστινού-Ροδίτη εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά με την αποχώρηση της κας Γιασιράνη και των Γυναικών Χωρίς Σύνορα από τη χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας:

Η Επιτροπή Διοίκησης του Έργου του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων βίας Δήμου Ρόδου αποφάσισε  η τελετή εγκαινίων του να  είναι αφιερωμένη στην Τέχνη. Για το λόγο αυτό 35 καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη τέχνης (μουσική, ποίηση, ζωγραφική, χορό, θέατρο, αφήγηση, ξυλογλυπτική, εικαστική παρέμβαση, φωτογραφία, βίντεο, μακιγιάζ, κα)  συνεργάστηκαν αρμονικά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, με ένα σκοπό:  την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας.

Όσοι καλέστηκαν να συμμετάσχουν το γνώριζαν αυτό. Γνώριζαν ότι δεν θα υπήρχαν ομιλίες, ότι δεν θα γινόταν ημερίδα. Μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης θα μπορούσαν να στείλουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα για τον πόνο, τη βία, τη συναισθηματική εμπλοκή, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών, την απελευθέρωση, τη λύτρωση της γυναίκας. Διότι το θέμα της κακοποίησης είναι σοβαρό και αγκαλιάζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Η προϋπόθεση αυτή έγινε σεβαστή από όλους. Η Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Γκασούκα Μαρία έστειλε τις γνώσεις και τις σκέψεις της σε βίντεο, κάτι που την τιμά. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με τη Δημοτική Σύμβουλο κα Γιασιράνη Χαρούλα. Στο βίντεο που φρόντισε να διοχετεύσει στα ΜΜΕ γίνεται αντιληπτό από όλους, ότι μετά την μαρτυρία που ομολογουμένως είναι εξαιρετική, εμφανίζεται η ίδια σε ομιλία. Στο τέλος δε μιλά με ανακρίβειες για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων βίας και εμπλέκει και συγχέει το ρόλο της ως προέδρου μιας ΜΚΟ με τη δημιουργία του Ξενώνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ενημερώθηκε ότι το βίντεο ήταν εκπληκτικό, αλλά θα έπρεπε σεβόμενη το σκεπτικό της εκδήλωσης να αφαιρεθούν οι παρεμβάσεις της ίδιας. Παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων και της Διαχειριστικής Αρχής στην τελετή εγκαινίων του Ξενώνα του Δήμου Ρόδου δεν χωρούσαν ανακρίβειες ούτε για τη λειτουργία του ούτε για τη δημιουργία του.

Η ίδια αρνήθηκε να αποδεχτεί τη μοναδική προϋπόθεση της εκδήλωσης  και απαίτησε να μην παιχθεί καθόλου το βίντεο, με απώτερο στόχο την προσχεδιασμένη αποχώρησή της από την εκδήλωση. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την απουσία της μοναδικής ΜΚΟ που συμμετείχε στην τελετή εγκαινίων.

Ο Δήμος Ρόδου αναγνωρίζει στις «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» έναν πολύτιμο συνεργάτη στα θέματα της προστασίας των κακοποιημένων γυναικών. Σε αυτό το δύσκολο δρόμο δεν χωρούν σκοπιμότητες, δεν χωρούν αυτοπροβολές. Η ροδιακή κοινωνία, η ΜΚΟ «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» με την πρόεδρό τους κα Γιασιράνη Χαρούλα και ο Δήμος Ρόδου με τις προνοιακές του δομές, τον Ξενώνα και το Συμβουλευτικό Κέντρο, οφείλουν όλοι μαζί να προστατέψουν και να υποστηρίξουν τις κακοποιημένες γυναίκες.

Pin It on Pinterest