Απάντηση του Χρήστου Μάντα στον Βασίλη Κινούς και τον Βασίλη Παπανικόλα

Προς
κ. Βασίλη Κινούς, πρόεδρο Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου
κ. Βασίλη Παπανικόλα Διοικητή ΓΝΡ
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις δηλώσεις μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Skai την περασμένη εβδομάδα για την αναστολή των κινητοποιήσεων των μελών του ΙΣΡ με το Τμήμα Συγκοινωνιών πρέπει προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς άρση κάθε ηθελημένης ή μη παρεξήγησης από οποιονδήποτε να διευκρινίσω τα παρακάτω:
1. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου είναι ΝΠΠΔ του Υπουργείου Υγείας και δια νόμου «σκοπός του είναι η μέριμνα από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρέτηση μετά προθυμίας και αυταπαρνήσεως την δημόσια υγιεινήν και τους αρρώστους , ως και η εναρμόνισις των ηθικών και των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των μελών αυτού και τούτων προς το γενικότερο συμφέρον του λαού και του Κράτους».
2. Ο κάθε Ιατρικός Σύλλογος έχει επίσης τη νομική και δεοντολογική υποχρέωση να «περιφρουρεί την αξιοπρέπεια των μελών αυτών και της ασκήσεως πειθαρχικής εξουσίας επί των τυχόν παρεκτρεπομένων» .
3. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, στην προεδρία του οποίου έχω την ύψιστη τιμή να ευρίσκομαι επί 9,5 συναπτά έτη, και εγώ προσωπικά, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι σεβόμαστε και τιμούμε συλλογικά και ατομικά την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια των μελών μας, έχοντας δώσει κατά καιρούς μάχες προς επίτευξη του σκοπού αυτού προς κάθε κατεύθυνση. Έχουμε δε συγκρουσθεί με όσους κατά καιρούς προσπάθησαν να μειώσουν ή να υποσκάψουν τις παραπάνω ιδιότητες των μελών μας, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και υποστηρικτικές του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος. Παράλληλα όμως, ο ΙΣΡ και εγώ προσωπικά ποτέ δεν προσπαθήσαμε να κρύψουμε ευθύνες μελών μας, όποτε και αν αυτές εμφανίστηκαν και οι οποίες τυγχάνουν από ελάχιστες έως μηδενικές, και στις περιπτώσεις αυτές πράξαμε ότι ο νόμος, η ιατρική και κοινωνική δεοντολογία επιτάσσουν.
4. Όσον αφορά τώρα τις δηλώσεις μου περί της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφίων οδηγών εκ μέρους των νοσοκομειακών ιατρών κατά τη διάρκεια που απείχαν με ομόφωνη απόφαση οι συνάδελφοί τους ιδιώτες ιατροί, και την προσομοίωση της διαδικασίας αυτής με «διαδικασία σινεμά», είναι απόλυτα σαφές ότι ο χαρακτηρισμός αυτός εκ μέρους μου αφορούσε τη διαδικασία
και μόνο και όχι τον εκάστοτε ιατρό και το επιτελούμενο από αυτόν έργο. Γιατί όπως στο σινεμά συνωστίζονται την τελευταία στιγμή οι πελάτες «με το εισιτήριο στο χέρι» για να προλάβουν το έργο, έτσι και στο νοσοκομείο παρουσιάστηκε μια αντίστοιχη εικόνα που επιφόρτισε το ήδη βεβαρημένο και δυσβάστακτο έργο που επιτελούν καθημερινά οι νοσοκομειακοί ιατροί, πληρώνοντας και αυτοί ως μη όφειλαν, τις πράξεις και τις παραλείψεις της πολιτείας απέναντί τους και απέναντι στον πολίτη.
Απόδειξη μάλιστα τρανή, που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, είναι ότι το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΡ με ομόφωνη απόφαση του απέδωσε τα εύσημα του στους ιατρούς του νοσοκομείου για τον τρόπο και τις συνθήκες που επί τρείς μήνες, όσο δηλαδή διήρκησε η αποχή από τα καθήκοντά τους των συναδέλφων ιδιωτών ιατρών.
Ένεκα των παραπάνω δηλώνω ότι κάθε άλλη προσπάθεια απόδοσης διαφορετικής ερμηνείας στις δηλώσεις μου δε μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος κυρίως εκ του γεγονότος ότι η πορεία, η διαδρομή, οι στόχοι και οι θέσεις του καθενός από εμάς είναι γνωστές σε όλους στο μικρό τόπο που ζούμε. Σε ατομικό δε επίπεδο είναι εμφανές ότι έγινε και γίνεται μια προσπάθεια –ευτυχώς από λίγους- να απολεσθεί η εκτίμηση των συναδέλφων ιατρών στο πρόσωπό μου, όμως απάντηση αποστομωτική στις προσπάθειές τους δίδει η επί τέταρτη συνεχή φορά επανεκλογή μου στο αξίωμα του προέδρου του ΙΣΡ, γεγονός που δε μου επιτρέπει να παρεκκλίνω από τη μέχρι τώρα πορεία και συμπεριφορά μου, αντίθετα δε ενισχύει την προσπάθεια μου να συνεχίσω το έργο του ΙΣΡ με βελτιώσεις όπου απαιτηθεί.

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ
Χρήστος Μαντάς

Pin It on Pinterest