Ψυχολογικές παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στη Βρετανία σε όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, διότι νέα μελέτη μελέτη απέδειξε πως οι παρενέργειες τους είναι πιο σοβαρές από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι παρενέργειες για τους ασθενείς δεν είναι μόνο βιολογικές, όπως ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους κτλ, αλλά και ψυχολογικές και μάλιστα αρκετά σοβαρές

Συγκεκριμένα, πολύ διαδεδομένες είναι οι ψυχολογικές παρενέργειες, όπως η συναισθηματική αδράνεια, οι δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.829 ατόμων, τα οποία έπαιρναν τακτικά αντικαταθλιπτικά, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά παρουσίαζαν ψυχολογικά προβλήματα ακριβώς λόγω της χορήγησης των χαπιών αυτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες (52%) δήλωσαν ότι αισθάνονταν πως είχαν χάσει τον εαυτό τους, το 42% ότι ένιωθε λιγότερα θετικά συναισθήματα και το 39% ότι δεν αισθανόταν ενδιαφέρον για τους άλλους.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο Τζον Ριντ, καθηγητή ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης, «η ιατρικοποίηση της θλίψης και της δυστυχίας έχει φτάσει σε παράξενα επίπεδα, καθώς σε ορισμένες χώρες τα αντικαταθλιπτικά πλέον χορηγούνται περίπου στο 10% του πληθυσμού».

Ο ίδιος τόνισε ότι το γεγονός αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και μάλιστα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς για πολλά χρόνια κάποιοι ειδικοί δεν ήθελαν να παραδεχτούν το γεγονός αυτό ή δεν του έδιναν τη σημασία που έπρεπε.

Πηγή : ygeianews.gr

Pin It on Pinterest