Οι Ανοικτές Πόρτες προσελκύουν ξανά χιλιάδες επισκέπτες: μια Γιορτή Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 (και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά αργότερα λόγω της συνεχούς προέλευσης των επισκεπτών), οι πόρτες, οι περιφράξεις και οι πύλες των μεγάλων τειχών και των οχυρώσεων της Ρόδου, που συμμετείχαν στις 6ες Ανοικτές Πόρτες, έκλεισαν μετά από ένα μακρύ, πολυάσχολο και ζεστό Σαββατοκύριακο πολιτιστικής εξερεύνησης προσελκύοντας ξανά χιλιάδες επισκέπτες από τη Ρόδο και απ’ όλο τον κόσμο.

Οι Ανοικτές Πόρτες αποτελούν πλέον έναν αγαπημένο θεσμό βαθιά ριζωμένο στη Ροδίτικη κοινωνία και έχει εξελιχθεί σε ένα αληθινό φεστιβάλ πολιτιστικής κληρονομιάς επιτρέποντας σε όλους να γνωρίσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά της πόλης μας με ευχάριστο τρόπο.

Από το 2013 οι Ανοικτές Πόρτες έχουν ένα κεντρικό θέμα που συνδέει όλα τα συμμετέχοντα κτίρια. Το φετινό ήταν “Υπό Πολιορκία – Τα Μεγάλα Τείχη & οι Οχυρώσεις της Ρόδου”. Οι εκδηλώσεις διήρκησαν τρεις ημέρες: την Παρασκευή με τα επίσημα εγκαίνια, την ομιλία της Κατερίνας Μανούσου- Ντέλλα (αρχιτέκτονα Υπουργείου Πολιτισμού) και τη μικρή δεξίωση και το Σαββατοκύριακο με τις Ανοικτές Πόρτες των οκτώ συμμετεχόντων κτιρίων/χώρων.

Τα πιο δημοφιλή μνημεία που προσέλκυσαν τους περισσότερους επισκέπτες ήταν ο Περίδρομος των Τειχών με 4.400, το Φρούριο του Αγ. Νικολάου με 3.000 και ο Προμαχώνας του Αγ. Γεωργίου με 2.200. Αλλά και λιγότερο γνωστά μνημεία όπως ο Μόλος των Μύλων και ο Προμαχώνας del Carretto προσέλκυσαν εκατοντάδες επισκέπτες. Ο συνολικός αριθμός των 16.000 καταγεγραμμένων επισκέψεων  ανεβάζει τις Ανοικτές Πόρτες 2015 στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων Ανοικτών Πορτών από τότε που ξεκίνησαν το 2010.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της RICHeS και η Επιτροπή των Ανοικτών Πορτών 2015 ευχαριστεί τους περισσότερους από 50 εθελοντές που εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, τους χορηγούς που εξασφάλισαν το σχεδιασμό και εκτύπωση των χαρτών, αφισών, μπάνερ, t-shirts, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την υποστήριξη και συνεργασία, την Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα για την ενδιαφέρουσα ομιλία της καθώς και για το προσωπικό της ενδιαφέρον για την επιτυχία της εκδήλωσης, τους εργάτες του Ταμείου Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης που φρόντισαν εθελοντικά και εκτός ωραρίου τους για τον καθαρισμό και φροντίδα των χώρων.

Χορηγοί:
Αγνογάλ
Apollo Beach Hotel/Sentido
Apollo Blue Hotel/Sentido
Electra Palace Hotel
Kounakis Jewels & Watches
Kozas Seafood Taverna, Στεγνά
Mama Sofia Restaurant
S. Nikolis Boutique Hotel & Apartments
Ostria Beach Bar Restaurant, Κάλαθος
Blue Bay Platinum Hotel, Marmaris
Roubeti Uomo Boutique
Semiramis City Hotel

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, www.rodosevents.gr, Ραδιόφωνο Λυχνάρι (91,7 FM), www.rodosreport.gr

(foto caption)

Οι εθελοντές της RICHeS σας ευχαριστούν για την προσέλευση σας στις Ανοικτές Πόρτες. Σας ευχόμαστε καλό χειμώνα και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα.

Pin It on Pinterest

Share This