Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να “ξεφορτωθεί” Ρωσικά όπλα στην Ουκρανία και να αντικατασταθούν με καλύτερα δυτικά

Η Κύπρος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα Ρωσικά της όπλα με δυτικά και να σταλούν στην Ουκρανία . Μετα την άρση του εμπάργκο η Κύπρος μπορεί να προμηθευτεί Αμερικανικά και άλλα δυτικά οπλικά συστήματα.

Οι NYT σε δημοσίευμα τους αναφέρουν αυτό το ενδεχόμενο ώστε να δυναμώσει και άλλο η Ουκρανική άμυνα και επίθεση και παράλληλα να εκσυγχρονιστεί με νέα οπλικά συστήματα η Κύπρος .

Το δημοσίευμα αυτό δεν βρίσκει και την Κύπρο αντίθετη καθώς θα μπορεί να έχει καλύτερη άμυνα αλλά και επίθεση με την προϋπόθεση όμως ότι πρώτα θα έρθουν τα νέα οπλικά συστήματα αφού στο νησί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος απο τους Τούρκους .

Ένα ακόμα προτέρημα είναι η συμβατότητα των δυτικών όπλων με το οπλοστάσιο της Ελλάδας αλλά και του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε απο τον πόλεμο στην Ουκρανία διαφάνηκε πως τα ρωσικά πολεμικά συστήματα δεν είναι αξιόπιστα και σίγουρα είναι κατώτερα των Δυτικών οπλικών συστημάτων .

Ακόμα και τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας S-300 και S-400 δεν στάθηκαν άξια ακόμα και σήμερα να διασφαλίσουν υπεροχή των Ρώσων στον αέρα και δημιουργία no-fly zone έστω αν όχι σε όλη την περιοχή τουλάχιστον πάνω απο τις εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια σκέψη ίσως θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα με τους S-300 στην Κρήτη και να προμηθευτεί ισάξια – ανώτερα αντιαεροπορικά συστήματα καθως είναι πλέον ξεκάθαρο το θέμα της αξιοπιστίας των Ρωσικών όπλων.

Η Κύπρος μεταξύ άλλων διαθέτει

 82 άρματα μάχης Τ-80U/-U (κάποια εκσυγχρονισμένα)

43 ΤΟΜΑ BMP-3 

62 αντιαρματικά μακρού βεληνεκούς Kornet-E

2 μοίρες αντιαεροπορικών BUK-M1, Tor

και πολλά άλλα , τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι καλά για τους Ουκρανούς που τα γνωρίζουν να τα χειρίζονται .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η άμυνα της Κύπρου πρώτα και μετά να γίνουν οι ανάλογε ενέργειες.

Pin It on Pinterest

Share This