Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Αυτές είναι οι συνθήκες που εκτοξεύουν τον κίνδυνο κατά 24%

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν παθολογικές διευρύνσεις των εγκεφαλικών αρτηριών που εντοπίζονται στο 3% περίπου του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως

Τη σύνδεση της αϋπνίας με τη ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος αποκάλυψε πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, την έγκριτη επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση «άκρως θανατηφόρα», όπως τη χαρακτήρισε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Susanna C. Larsson, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη μονάδα καρδιαγγειακής και διατροφικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στη μονάδα ιατρικής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν παθολογικές διευρύνσεις των εγκεφαλικών αρτηριών που εντοπίζονται στο 3% περίπου του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Καθώς το τοίχωμα των ανευρυσμάτων είναι λεπτό και εύθρυπτο, υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης τους και εμφάνισης αιμορραγίας, συνηθέστερα υπαραχνοειδούς, έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από την έξοδο αίματος προς τον υπαραχνοειδή χώρο του εγκεφάλου από κάποιο αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου. Εκτιμάται ότι το 2,5% περίπου των εγκεφαλικών (ή ενδοκρανιακών) ανευρυσμάτων θα υποστούν ρήξη.

Στοχεύοντας να εντοπίσουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για τα ανευρύσματα πέραν του καπνίσματος και της υπέρτασης που θεωρούνται οι κυριότεροι, αναζήτησαν πιθανή συνάφεια με την κατανάλωση καφέ, τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα, τον Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τον διαβήτη τύπου 2, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τη χρόνια φλεγμονή και τη νεφρική λειτουργία.about:blank

Χρησιμοποιώντας στοιχεία γενετικών αναλύσεων, κατέληξαν σε 6.300 περιπτώσεις εγκεφαλικών ανευρυσμάτων και 4.200 περιστατικά ανευρυσματικής υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, τα οποία συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου με πάνω από 59.500 άτομα ώστε να προσδιοριστεί η γενετική προδιάθεση για ανευρύσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι :

  • η γενετική προδιάθεση για αϋπνία συσχετίστηκε με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού ανευρύσματος και υπαραχνοειδή αιμορραγία.
  • οι καπνιστές διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό ανεύρυσμα συγκριτικά με μη καπνιστές
  • για κάθε αύξηση κατά 10mmHg της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό ανεύρυσμα τριπλασιάζονταν
  • τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ο υψηλός ΔΜΣ δεν σχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο για εκγεφαλικό ανεύρυσμα και ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Η Δρ Larsson επεσήμανε ότι για πρώτη φορά συσχετίζεται η αϋπνία με την επικίνδυνη εγκεφαλική αιμορραγία, υπογραμμίζοντας πως αναδεικνύονται παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αντιστραφούν.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2006 ”Sleep Duration and Quality: Impact on Lifestyle Behaviors and Cardiometabolic Health (Διάρκεια και Ποιότητα του Ύπνου: Ο αντίκτυπος στον Τρόπο Ζωής και την Καρδιομεταβολική Υγεία)”, ο ανεπαρκής και κακός ύπνος όπως και οι διαταραχές ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Η ανακοίνωση συνοψίζει πως είναι κομβικής σημασίας η διαχείριση και αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου στους πάσχοντες, ιδίως για την αρτηριακή τους πίεση.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This