Ανάσταση στο χωριό ! Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα το “Χριστός Ανέστη στην Κρητηνία” ! Φώτο & ΒΙΝΤΕΟ

Πρόσωπα χαμογελαστά, όλοι γνωστοί μεταξύ τους να ανταλλάσσουν ευχές σε ένα ζεστό κλίμα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, και το “Χριστός Ανέστη” να ακούγεται παντού δυνατά με το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας να το συνοδεύει !

Στην Κρητηνία η Ανάσταση έγινε υπό το φαντασμαγωρικό θέαμα των βεγγαλικών που εντυπωσίασαν τον κόσμο και έπειτα ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο ” Άρατε πύλες”.  Κάτω στην πλατεία άναψαν και φέτος οι κουτσούρες από την νεολαία του χωριού!

Άρατε Πύλες: Μετά το Χριστός Ανέστη που ακούγεται έξω από τους ναούς ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας»। Ο ψάλτης από μέσα παριστάνει το διάβολο προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο, ρωτώντας « τις εστιν ουν ο Βασιλευς τση Δόξης». Αυτό συμβαίνει τρεις φορές, όπου τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

Σήμερα η μέρα βρήκε  τους Κρητηνέζους σε οικογενειακά τραπέζια με το παραδοσιακό φαγητό “Λαμπρίωτη ή Καπαμά σε άλλες περιοχές”

Χρόνια πολλά σε όλους !

rodsoreport.gr

Pin It on Pinterest