Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ρόδου στην 27η Αμφικτιονία Αιμοδοτών Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Οκτωβρίου η 27η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος στην Πτολεμαΐδα.Το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο διοργανώθηκε φέτος από Σύλλογο Αιμοδοτών Κοζάνης « ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιμοδοτών Ελλάδος. Το νησί μας εκπροσωπήθηκε απο τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου κ.Νικολάου Φιλήμονα και τον Γεν.Γραμματέα κ.Τριαλώνη Εμμανουήλ, οι οποίοι παρακολούθησαν όλες τις επιστημονικές διαλέξεις που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία,δωρεά οργάνων,δωρεά ομφαλοπλακουντικού αίματος και δωρεά αιμοπεταλίων και έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα τα όποια θα μεταφέρουν στα μέλη του συλλόγου μέσα από ενημερώσεις.Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ρόδου ευχαριστεί τον Σύλλογο Αιμοδοτών Κοζάνης για την άψογη οργάνωση και φιλοξενία.

Ψήφισμα 27ηςΑμφικτιονίας Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος

Όλοι εμείς οι σύνεδροι της 27ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, από τις 3- 5 Οκτωβρίου 2014, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Θεωρούμε ότι η ενημέρωση στα σχολεία πρέπει να αποτελεί βασική δράση των συλλόγων, γιατί όπου έχει εφαρμοστεί έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα της αύξησης νέων σε ηλικία αιμοδοτών.
Γι’αυτό προτείνουμε στα στελέχη της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας εκπαίδευσης να έχουν στενή συνεργασία με τους συλλόγους αιμοδοτών με στόχο να καλλιεργήσουν στην μαθητιώσα νεολαία πνεύμα εθελοντισμού και ιδιαίτερα εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας.

Η δωρεά Οργάνων σώματος έχει δρόμο ακόμη, καθώς θα πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία και τους φορείς και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.
Επισημάνθηκε ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Η συνεχώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού, έχει επιπτώσεις και στην Εθελοντική Αιμοδοσία. Καλούμε την πολιτεία να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το Δημογραφικό, καθιερώνοντας τώρα μία δημογραφική πολιτική συνεχή, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.
Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενημερωθήκαμε ότι τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα. Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκλείψει οριστικά το πρόβλημα.
Για το ζήτημα του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση των προτάσεων-παρατηρήσεων που έχουν κάνει με την εμπειρία τους οι σύλλογοι μας.
Θεωρούμε τον θεσμό της Λαμπαδηδρομίας σαν κυρίαρχη δράση προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών και καλούμε την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να την υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικών των δομών αιμοδοσίας δημιουργεί προβλήματα τόσο στους εθελοντές αιμοδότες, όσο και στους δωρητές μυελού των οστών, τους αιμοπεταλιοδότες και στην δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες.
Με την ευχή όλα τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, για να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο ασφαλές αίμα.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Τσαουσίδης Θεόδωρος

10378218_328028720708764_5860295487283053289_n 10155733_328028914042078_6051590271716196624_n 271

Pin It on Pinterest