Το αγκάλιασμα των δέντρων έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου

Ο όρος «treehugger» πρόκειται για προσβολή που χρησιμοποιείται εναντίον των οικολόγων την οποία όμως οι ίδιοι υιοθέτησαν με προθυμία. Είναι ένας τρόπος να δείξει ένα άτομο ότι ενδιαφέρεται για τα δέντρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αγκάλιασμα των δέντρων αξίζει πολλά περισσότερα.

Το βιβλίο του Matthew Silverstone, Blinded by Science, αποδεικνύει ότι τα δέντρα πράγματι μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου σε προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη, η συγκέντρωση, το άγχος και ορισμένες ψυχικές ασθένειες. Ανακάλυψε, ακόμη, ότι όταν αφιερώνουμε χρόνο κοντά σε δέντρα − όπως και όταν τα αγκαλιάζουμε − μπορεί επίσης να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους μας.

Πολυάριθμες μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία και τη φυσιολογία τους όταν ασχολούνται με φυτά και δέντρα. Μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες πρασίνου και είναι περισσότερο δημιουργικά όταν βρίσκονται σε φυσικό, πράσινο περιβάλλον.

Ο Silverstone διευκρινίζει ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πράσινο περιβάλλον αλλά και με το ότι οι ιδιότητες δόνησης των δέντρων και των φυτών είναι αυτές που στην πραγματικότητα επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένα πείραμα έδειξε ότι ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία με δόνηση 10Hz έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα ποσοστά θρόμβωσης στο αίμα μας σχεδόν αμέσως. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δέντρα, τα οποία έχουν διαφορετικά μοτίβα δόνησης από εμάς.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Οικονομίδου Μαρία

Πηγή: dasarxeio.com

Pin It on Pinterest

Share This