Ξεκίνησε το ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα του ΑΣΙΑΘΡ – Αγιασμός των σκαφών στον Πανορμίτη

Με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα «ΤΟ ΤΑΜΑ» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου, ξεκίνησε το ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου για το 2014. Ο αγώνας με προορισμό τον Πανορμίτη, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι 2 ιστιοδρομίες από τις οποίες αποτελούνταν ο διήμερος αγώνας, είχαν ιδιαίτερο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Επίσης οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του αγώνα βοήθησαν τους συμμετέχοντες ιστιοπλόους – μέλη του Συλλόγου να περάσουν όμορφες στιγμές στο φιλόξενο όρμο του Πανορμίτη της Σύμης. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 14 σκάφη και πάνω από 80 ιστιοπλόοι.

Η πρώτη ιστιοδρομία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Απρίλιου. Η επιτροπή αγώνα οδήγησε τα σκάφη στην περιοχή Κάτω Πέτρες, όπου στήθηκε η γραμμή εκκίνησης. Η εκκίνηση δόθηκε κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10:00 π.μ. Ο άνεμος που επικρατούσε ήταν Δυτικός μέτριας έντασης, περίπου 10-12 κόμβοι. Αρχικά όλα τα σκάφη κινήθηκαν στα όρτσα και βορειοδυτικά προς τις τουρκικές ακτές, αλλά σύντομα αρκετοί κυβερνήτες επέλεξαν να αλλάξουν πορεία και να πλησιάσουν και πάλι τις δυτικές ακτές της Ρόδου. Έτσι ο στόλος διασπάστηκε και τα πληρώματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τριμάροντας συνέχεια τα πανιά τους έτσι ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ο τερματισμός είχε στηθεί 17 ναυτικά μίλια μακριά από την εκκίνηση, και συγκεκριμένα στην νήσο Σεσκλί και νότια του διαύλου Σύμης – Σεσκλιού. Ο άνεμος έκανε το χατίρι στους ιστιοπλόους και κράτησε δυνατή την έντασή του μέχρι νωρίς το μεσημέρι, οπότε και όλα τα σκάφη ολοκλήρωσαν της 1η ιστιοδρομία.

Νικητής αναδείχθηκε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρα, δεύτερο αναδείχθηκε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και την τρίτη θέση κατέλαβε το σκάφος ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα.

Μετά τον τερματισμό τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στον όρμο του Πανορμίτη και ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης ιστιοδρομίας. Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών επάθλων στους νικητές της ιστιοδρομίας και όλοι μαζί οι συμμετέχοντες ιστιοπλόοι απόλαυσαν νόστιμα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα πληρώματα των σκαφών, σε μια γιορτή με πολύ ωραίο κλίμα. Έτσι ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία και για τους νέους ιστιοπλόους που έκαναν το παρθενικό αγωνιστικό ταξίδι τους, να γνωριστούν καλλίτερα με τα παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη του Συλλόγου.

Το πρωί της Κυριακής, μετά τον εκκλησιασμό  έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των σκαφών και των πληρωμάτων από τον ιερέα της Μονής του Πανορμίτη. Ο αγιασμός έγινε στην προβλήτα μπροστά από την Μονή.

Στη συνέχεια τα πληρώματα ετοιμάστηκαν και ακολούθησαν το σκάφος της Επιτροπής Αγώνα, το οποίο έστησε την γραμμή εκκίνησης της 2ης ιστιοδρομίας στο ακρωτήρι Πάτος, έξω από τον κόλπο του Πανορμίτη. Λίγο μετά τις 12:00, δόθηκε η εκκίνηση με τον άνεμο να έχει γυρίσει σε σχέση με τον άνεμο του Σαββάτου και να πνέει δυνατός από νότιες διευθύνσεις. Σύντομα η ένταση του ανέμου μειώθηκε. Η ιστιοδρομία είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ο στόλος χωρίστηκε στα δυο, με τα μισά σκάφη να περνάνε μέσα από τον δίαυλο Σύμης-Σεσκλιού και με τους υπόλοιπους να περνάνε νότια της νήσου Σεσκλιού. Στη συνέχεια τα σκάφη ακολούθησαν διαφορετικές τακτικές και ο στόλος διασπάρθηκε σε μεγάλη απόσταση. Ο άνεμος είχε τοπικά αρκετά μεγάλες αυξομειώσεις σε ένταση και διεύθυνση. Τελικά τα πρώτα σκάφη άρχισαν να φθάνουν στον τερματισμό που είχε στηθεί στην περιοχή του Ενυδρείου της Ρόδου στις 16:00, ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε λίγα λεπτά μετά τις 19:00.

Νικητής της 2ης ιστιοδρομίας αναδείχθηκε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο αναδείχθηκε το σκάφος EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό και την τρίτη θέση κατέλαβε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη.

Με τις δυο ιστιοδρομίες του αγώνα ΤΟ ΤΑΜΑ, ξεκίνησε δυναμικά το πρωτάθλημα 2014 του ΑΣΙΑΘΡ, το οποίο αποτελείται από άλλους 5 αγώνες και συνολικά 14 ακόμη ιστιοδρομίες. Τα αποτελέσματα του αγώνα και το πρόγραμμα του πρωταθλήματος 2014 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου – www.asiathr.gr.

Pin It on Pinterest