Αφού “άλωσε” Ρόδο και Καστελλόριζο το Oruc Reis εξέδωσε navtex για Κάρπαθο-Κρήτη

Με μια ακόμα προκλητική Navtex το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με την συνοδεία του αναμένεται να κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες σε Κάρπαθο και Κρήτη.

Άλλωστε δεν άφησε σπιθαμή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο που να μην σαρώσει παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες μα πάνω απ όλα προκαλώντας την Ελλάδα παραβιάζοντας σε δυο περιπτώσεις τα εν δυνάμει χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Καστελλόριζο, ενώ έφτασε στα 13 ναυτικά μίλια έξω απο τη Ρόδο οπου και φωτογραφήθηκε απο κατοίκους του νησιού.

Δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση έμεινε θεατής στο γκριζάρισμα περιοχών της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας , περιοχές που μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα ερευνών και αξιοποίησης του θαλάσσιου υπεδάφους.

Η Τουρκία με τα πολεμικά της πλοία προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας .

Δεν έχει σημασία αν κινήθηκε τις περισσότερες φορές εντός των διεθνών υδάτων απο την στιγμή που κάνει έρευνες σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα τις επιβάλει δια των όπλων.

Στα διεθνή ύδατα μπορούν να κινηθούν όλα τα πλοία εφόσον σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα στείλει και γεωτρύπανο το επόμενο διάστημα .

Δείτε τις διαδρομές ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο και τον χάρτη με την ελληνική υφαλοκρηπίδα που παραβίασε το Oruc Reis .

Η νέα Navtex για Κάρπαθο – Κρήτη

Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου  έχει χρονική διάρκεια η νέα τουρκική Navtex που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This