Οκτασέλιδο αφιέρωμα στο Νίκο Κασέρη και τη Ρόδο από το ρωσικό περιοδικό Foma

Με ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα στη δουλειά του καλλιτέχνη φωτογράφου Νίκου Κασσέρη  κυκλοφόρησε το περιοδικό FOMA (www.foma.ru) στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2013. Το περιοδικό ασχολείται με θρησκευτικά θέματα και εκδίδεται με την άδεια της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας  σε 36.000 αντίτυπα ενώ  έχει και χιλιάδες αναγνώστες στο διαδίκτυο. Το περιοδικό καλύπτει όχι μόνο τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη στη Ρωσική και Αγγλική γλώσσα.

Ο υπογράφων το αφιέρωμα συγγραφέας και καθηγητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ κ. Γιούρι Νετσιπορένγκο αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στην άριστη εξειδικευμένη φωτογράφηση από το Ν. Κασσέρη των τοιχογραφιών σε παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με την Ακαδημία Αθηνών, και ιδιαίτερα στη Ρόδο. Μάλιστα έτυχε ο ίδιος να παρακολουθήσει μια τέτοια φωτογράφηση στο Θάρρι της Ρόδου.

Αναφέρεται επίσης στη γενικότερη φωτογραφική πορεία του Ν. Κασσέρη επισημαίνοντας τις 3 εκθέσεις του για τη Ρόδο και τα νησιά της Δωδεκανήσου τα προηγούμενα χρόνια (2010, 11, 12) στη Μόσχα.  Ο συγγραφέας επισημαίνει τον αντίκτυπο που είχαν αφού πέρα από τον κύκλο θαυμαστών που δημιούργησαν, βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην προβολή της Ρόδου στη ρωσική κοινωνία μέσα από δεκάδες άρθρα και παρουσιάσεις στα ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη εξάλλου αναφορά γίνεται στο θρησκευτικό τουριστικό οδηγό που δημιούργησε για τη Ρόδο ο Ν. Κασέρης (Kasseris Publications) για λογαριασμό του ΠΡΟΤΟΥΡ και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το 2013 με κείμενα του αρχαιολόγου Ν. Μαστροχρίστου και  άριστη μετάφραση στα Ρώσικα από τη Φαίδρα Μαλανδρή.

Η παρουσίαση στο τεύχος του περιοδικού ολοκληρώνεται με κολακευτικά λόγια για το In Camera Art Boutique Hotel  που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στη Μεσαιωνική Πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον  σκοπεύοντας στην δημιουργία ενός πολιτιστικού – τουριστικού χώρου   με ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφία πιστεύοντας στην προσέλκυση τουριστών με ιδιαίτερη πολιτιστική ευαισθησία.

Pin It on Pinterest