Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ στη Μεσόγειο για τα χημικά της Συρίας- Φωτογραφίες

Πολεμικά πλοία του Ρωσικού ”Βόρειου Στόλου”, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο -καταδρομικό «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», βρίσκονται στην  Μεσόγειο για ειδική αποστολή.


Η ναυτική ομάδα – σειρά φωτογραφιών  της οποίας έδωσε στην δημοσιότητα η ”Φωνή της Ρωσίας” – λαμβάνει μέρος μέρος στην επιχείρηση διασφάλισης της ασφάλειας της μεταφοράς και παράδοσης των συριακών χημικών όπλων από την Λατάκεια σε Ιταλικό λιμάνι  και από εκεί σε αμερικανικό πλοίο για την διαδικασία καταστροφή τους  με υδρόλυση στην Μεσόγειο. Θα ακολουθήσει – κατά ορισμένα δημοσιεύματα – μεταφορά των αποβλήτων της υδρόλυσης σε γερμανικό εργοστάσιο για πλήρη κατασροφή.

Η ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» (”Admiral Kuznetsov”) περιλαμβάνει,σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ,  το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο Admiral Levchenko (κλάση Udaloy), το μεγάλο αμφίβιο πλοίο Olrnrgorskiy Gornyak (κλάση Popucha), τα πλοία ανεφοδιασμού και υποστήριξης Segey Osipov και Kama, το ρυμουλκό ανοιχτής θαλάσσης Nikolaj Chiker.Στην Ανατολική Μεσόγειο επρόκειτο να συναντήσει και άλλα πολεμικά πλοία του Ρωσικού Στόλου, όπως το βαρύ καταδρομικό «Πέτρος ο Μεγάλος».

Το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο  μεταφέρει οκτώ καταδιωκτικά Suhoi-33, άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό νέων αεροσκαφών Mig-29Κ και 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Kamov Κa-27 και πιθανώς Ka-29.


Μερικές ημέρες πριν η διέλευσή του ανοιχτά της Βρετανίας κινητοποίησε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό,το νεότερο  αντιτορπιλικό του οποίου (Type 45, στην υπηρεσία από το Μάρτιο του 2013), το Defender  D 36 το παρακολουθησε σε διάφορες φάσεις του πλου,όπως και  κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού από  μεγάλο δεξαμενόπλοιο του Βόρειου Στόλου στην ακτή της Σκωτίας, στις 29 Δεκεμβρίου 2013.Στις 8 Ιανουαρίου 2014 η ομάδα πέρασε τη Μάγχη- το Defender D 36 αντικαταστήθηκε από το αντιτορπιλικό  Dauntless.D 33

Το ”Κουζνετσόφ”, που ναυπηγήθηκε στα μέσα της δεκαετίας ’80 και διαθέτει ισχυρό αντιαεροπορικό σύστημα αλλά και πυραύλους επιφανείας – επιφανείας ( βλέπε γράφημα ) μέχρι να του δοθεί το σημερινό του όνομα, είχε αλλάξει πολλά: Όταν σχεδιαζόταν ακόμα, ονομαζόταν «Σοβιετική Ένωση», ενώ στο στάδιο της κατασκευής του το όνομά του ήταν «Ρίγα. Την μέρα της καθέλκυσής του πήρε το όνομα «Λεονίντ Μπρέζνιεφ», ενώ την περίοδο των δοκιμών πλεύσης το αεροπλανοφόρο ονομαζόταν «Τμπιλίσι» ( Τιφλίδα)- πλέον είναι το γνωστό «Ναύαρχος Κουζνετσόφ».

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest