«Το Aμπερνάλλι» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την ανατρεπτική κωμωδία καταστάσεων “TOC TOC”

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Aμπερνάλλι» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε από την θεατρική του ομάδα, την ανατρεπτική κωμωδία καταστάσεων “TOC TOC” του Laurent Baffie, σε σκηνοθεσία και διασκευή της θεατρολόγου Βίκυς Θεολόγη.

Ο τίτλος της παράστασης τα λέει όλα, αφού η λέξη «ΤΟC» είναι η συντομογραφία της έκφρασης “Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή” (Τrouble Obsessionnel Compulsif).

Πρόκειται για μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες η οποία παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Αθήνα από το 2013, όσο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία χρόνια. Η παράσταση εκτυλίσσεται στο σαλονάκι ενός διάσημου ψυχίατρου όπου έξι άτομα με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές περιμένουν το ραντεβού τους. Ο καθένας έχει τις ξεκαρδιστικές διαταραχές του και μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις προσπαθούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο περιμένοντας τον ψυχίατρο. Ο Φώτης που πάσχει από το σύνδρομο Λα Τουρέτ, ή αλλιώς κοπρολαλία, είναι ένας άνθρωπος ασυγκράτητος στα… μπινελίκια. Αυτό γίνεται αιτία η αίθουσα αναμονής να μετατραπεί σε μία σουρεαλιστική κατάσταση μέσα από την οποία οι έξι ασθενείς θα προσπαθήσουν να συνυπάρξουν.

Η πασίγνωστη κωμωδία πραγματεύεται τις ψυχασθένειες που έχουν αναπτυχθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την αγωνία του ανθρώπου να βρει τις απαντήσεις που θα τον κάνουν να νιώσει ότι δεν διαφέρει από τον περίγυρό του. Τελικά οι απαντήσεις θα δοθούν με έναν καθόλα ανατρεπτικό τρόπο που θα κρατήσουν τον θεατή σε εγρήγορση μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η Χριστίνα Σαββάκη Γκρανζάν, κλινική ψυχολόγος, μας λέει:

«Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, με συχνότητα εμφάνισης 2 με 3% στο γενικό πληθυσμό. Οι ιδεοληψίες είναι παράλογες ιδέες που εμφανίζονται με τρόπο απότομο και επαναλαμβανόμενο στη σκέψη του ατόμου (πχ μικροβιοφοβία, παθολογική αμφιβολία, ανάγκη για τάξη και συμμετρία). Για να ελέγξει το άγχος του, ο ασθενής χρησιμοποιεί ψυχαναγκασμούς, ηθελημένες και στερεότυπες πράξεις που αποσκοπούν στο να εξουδετερώσουν τις έμμονες ιδέες (πχ πλύσιμο χεριών, επαληθεύσεις, τακτοποίηση). Στη νόσο Gilles de la Tourette παρατηρούνται συμπτώματα κοπρολαλίας (βωμολοχίες) και ηχολαλίας.»

Η παράσταση θα μας πει πως πίσω απ’ όλα πάντα κρύβεται η απλούστατη και μοναδική απάντηση σε όλα τα ερωτήματα : Η Αγάπη. Όπως γράφει ο Αϊνστάιν (σε ένα γράμμα προς την κόρη του): «Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη, για την οποία η επιστήμη δεν έχει βρει μέχρι τώρα μια επίσημη εξήγηση. Είναι μια δύναμη που συμπεριλαμβάνει και κυβερνάει όλους, βρίσκεται πίσω από οποιοδήποτε φαινόμενο υπάρχει μέσα στο σύμπαν και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από εμάς. Αυτή η οικουμενική δύναμη είναι η ΑΓΑΠΗ».

Παραστάσεις, στις 21:00 (*ακατάλληλες για ανηλίκους κάτω των 14 ετών):

– Παρασκευή 25 Μαΐου, στο θεατράκι Γυμνασίου Σορωνής,

– Σάββατοκύριακο 26-27 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Ρόδου,

– Κυριακή 17 Ιουνίου, στη θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Κρεμαστής.

Θα σας περιμένουμε να σκεφτούμε και να γελάσουμε για άλλη μία φορά!

Χορηγοί: Κατερίνα Κομμώσεις, Διακολαμπριανός Μιχάλης-Υδραυλικά, Τομάζου Λουκία- Πιτσαρία, Δημητράς Χρήστος- Λευκά Είδη.

Χορηγός φιλοξενίας: Παραδοσιακό Κατάλυμα «Κούκος».

Event: https://www.facebook.com/events/965276460320540