Ο Π αναγιώτης Βενετοκλής έζησε ως λόγιος στη Ρόδος τον 19ο αιώνα. Έλαβε την αρχική του εκπαίδευση στη Ρόδο και έπειτα στη Σμύρνη από τους διδισκάλους του Γένους Κούμα και Οικονόμου, για να εγκατασταθεί στη συνέχεια μόνιμα στη Ρόδο.
Από τα έργα του τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα, φαίνεται πως είχε ευρεία και υψηλού επιπέδου μόρφωση. Στάθηκε πνευματικός στύλος του νησιού, συμβάλλοντας στην πνευματική πορεία της Ρόδου. Πρόσφερε σημαντικές και ουσιώδεις υπηρεσίες στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως και στους μετέπειτα Ρόδιους και όχι μόνο, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την εποχή εκείνη στο νησί.
Ονομαστικά τα έργα του είναι: “Ποιήματα”, “Ελληνική Γραμματική”,”Βραχείαι παρατηρήσεις εις τίνας λέξεις και παροιμίας της καθ΄ημάς ελληνικής γλώσσης, εκ των ατάκτων του μακαρίτου σοφού Κοραή και εκ των Κυπριακών του καθηγητού Α. Σακελλαρίου.
Η συλλογή των ποιημάτων του αποτελείται από δέκα ωδές, επιγράμματα και γνωμικά. Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα.
Ο Παναγιώτης Βενετοκλής γύριζε στα χωριά της Ρόδου και κατέγραφε λέξεις και εκφράσεις της Ροδίτικης διαλέκτου , συγκρίνοντας τες με άλλες διαλέκτους. Επίσης κατέγραφε τοπικές παροιμίες. Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε το έργο του “Βραχείε Παρατηρήσεις”.
Τα έργα του ανυψώνουν τον ελληνικό πολιτισμό και τον Ροδιακό πνευματικό θησαυρό, αλλά και το προσωπικό του ήθος κόντρα στις αντιξοότητες, σε ένα καθεστώς που αφάνιζε τον ελληνισμό και το λαό της Ελλάδος.
Ο λόγιος της Ρόδου, Παναγιώτης Βενετοκλής πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1847 στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Η πλάκα του τάφου του αναγράφει “Έγραψα εν Ρόδω την 25η Νοεμβρίου 1863, Π. Βενετοκλής (το είχε γράψει ο ίδιος). Ετελεύτησε την 11η Σεπτεμβρίου 1874 (προστέθηκε μετά θάνατον)”