Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί πολλά για την εξέλιξη των πραγμάτων, η ρωσική Αεροπορία προχώρησε στην ανάπτυξη μία Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30 (μάλλον της έκδοσης πολλαπλού ρόλου “SM”) στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία, κοντά στη Σεβαστούπολη, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.
Πηγές του πρακτορείου ανεβάζουν τον αριθμό στα 20 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται να αφορά η ανάπτυξη και την τελευταία έκδοση “Μ2” η οποία είναι ένα διθέσιο μαχητικό ειδικευμένο σε αποστολές κρούσης εδάφους και επιφανείας, κάτι ανάλογο του αμερικανικού F-15E Strike Eagle.
Τα συγεκριμένα αεροσκάφη μπορούν χωρίς ανεφοδιασμό να βομβαρδίσουν την αμερικανική βάση στην Σούδα της Κρήτης και να επιστρέψουν στην βάση τους ή να προσγειωθούν σε βάση της Συρίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδιάζει την ανάπτυξη μαχητικών και άλλων αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου σε τέσσερις αεροπορικές βάσεις της χερσονήσου.
Θα μεταφερθούν συγκεκριμένα περί τα 80 μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη κρούσης με ιδιαίτερα ενισχυμένη μία Μοίρα μαχητικών της ναυτικής Αεροπορίας με Su-24 και αριθμό βομβαρδιστικών μακράς ακτίνας δράσης Tu-22M Blackjack.
Μεταξύ των αεροσκαφών που θα μεταφερθούν στα αεροδρόμια της χερσονήσου θα είναι μαχητικά MiG-29 (πιθανόν στην αναβαθμισμένη έκδοση) και Su-25, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμος των μαχητικών κρούσης Su-24 που ήδη επιχειρούν από βάσεις στην χερσόνησο.
Δεν αναμένεται η μεταφορά Su-34 καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η ρωσική Αεροπορία σε αποστολές υποστρατηγικής κρούσης και προορίζεται να δρά ορμώμενο από βάσεις βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας προς το εξωτερικό και όχι από “εκτεθειμένες” προκεχωρημένες βάσεις, όπως αυτές της Κριμαίας
Είναι προφανές ότι η Ρωσία περιμένει η αναταραχή να ενταθεί στην περιοχή και το ΝΑΤΟ να ενισχύει τις δυνάμεις του στην Μαύρη Θαλασσα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μια προσπάθεια της Ουκρανίας να επιτεθεί κατά του κριμαϊκού ρωσικού εδάφους σε μία επανάληψη του σκηνικού του 2008 στην Γεωργία, όταν οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Γεωργία να επιτεθεί κατά της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, προκειμένου να εκδιώξει τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα που υπήρχαν στην περιοχή.
Οι πιθανότητες να επιτύχουν κάτι οι Ουκρανοί είναι βέβαια μικρότερες και από αυτές που είχε η Γεωργία, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλό γεωστρατηγικό αντιπερισπασμό στην Ρωσία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρούσαν μια κίνηση π.χ. στη Μ.Ανατολή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr