Εκτός λειτουργίας το 50% της ελληνικής αεράμυνας λόγω εμπάργκο στα ρωσικά όπλα

Το 50% της ελληνικής αεράμυνας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε στα ρωσικά οπλικά συστήματα, κυρίως όσον αφορά στην αγορά ανταλλακτικών. Η Ελλάδα «κατάπιε» τις εντολές των ΗΠΑ και «πάγωσε» από το Μάρτιο κάθε απόφαση αφορούσε στη συντήρηση των ρωσικών όπλων θέτοντας σε κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Ακόμη και η Πολωνία που είναι εξαρτημένη κατά 70% από τα ρωσικά όπλα, τήρησε στην αρχή το εμπάργκο που τις επέβαλαν οι ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια, βλέποντας πώς η τακτική αυτή είναι επιζήμια για την ίδια την άμυνα της χώρας, προχώρησε σε αγορά ανταλλακτικών εν μέσω κυρώσεως σε βάρος της Μόσχας από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση «προσκύνησε» στις ΗΠΑ και πριν κάνουν ξεκινήσουν οι κυρώσεις και το εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την κρίση της Ουκρανίας, σταμάτησε όλα τα προγράμματα που αφορούσαν στα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Όταν αφήνεις την Κρήτη στην οποία εδρεύει η αφρόκρεμα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-16 block 52 plus και η βάση της Σούδας χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη, καθώς οι S-300 PMU-1 και τα TOR-M1 δεν λειτουργούν, τότε το εμπάργκο στα ρωσικά όπλα καταδεικνύει ένα έγκλημα σε βάρος της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Το ίδιο εγκληματικές είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το χατίρι των και όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, όταν οι Τούρκοι αναπτύσσουν σχέδια απόβασης στα νησιά και και προκαλούν καθημερινά.

Δείτε την εικόνα την αντιαεροπορικής άμυνας με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί.  

Από τις δύο πυροβολαρχίες των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 η μία δεν λειτουργεί καθόλου, καθώς δεν προχώρησε η επισκευή της, ενώ η δεύτερη υπολειτουργεί. Κι αυτό, τη στιγμή που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η Follow On Support και πέρασε από τη Βουλή, αλλά δεν υπογράφηκε.

Το «απαγορευτικό» των ΗΠΑ εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση στη φάση της συμβολαιοποίησης της. Ο φάκελος βρίσκεται στη ΓΔΑΕΕ αναμένοντας την άρση του εμπάργκο. Όποτε αυτή έρθει.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, τα τέσσερα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι παντελώς εκτός λειτουργίας ελλείψει ανταλλακτικών. Παρατάθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα η λειτουργίας με ανταλλακτικά από το Στρατό, ο οποίος είχε FOS, αλλά τώρα κινδυνεύουν και τα 21 συστήματα του Στρατού να βγούν εκτός…

Τα ανταλλακτικά τελειώνουν, η προγραμματισμένη προμήθεια βλημάτων δεν έγινε ποτέ και οι επιθεωρήσεις είναι στα… αζήτητα. Εκτιμάται πώς αν συνεχιστεί το εμπάργκο στα ρωσικά όπλα είναι ζήτημα να λειτουργούν 10 από τους συνολικά 25 εκτοξευτές των TOR-M1.

Σημαντικό πλήγμα για την ασφάλεια των νησιών και του Έβρου είναι και η έλλειψη ανταλλακτικών για τα OSA-AKM και τα FAGOT (αντιαερματικά), τα οποία κινδυνεύουν να είναι… άσφαιρα. Πρόκειται για συστήματα παλιά και απαιτείται συνεχής ροή ανταλλακτικών, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Το ίδιο ισχύει και για τα ελαφρά αντιαερματικά-αντιαεροπορικά συστήματα ZU-23-2.     

Όσον αφορά στα Kornet, έπρεπε να ξεκινήσουν οι προμήθειες των ανταλλακτικών σε εφαρμογή της FOS, που έχει περάσει από τη Βουλή και προβλέπει και την αναβάθμιση του άλλα και αυτό έχει παγώσει μέχρι… νεοτέρας.

Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς, τα ZUBR, τα οποία βρίσκονται δεμένα στο Ναύσταθμο ελλείψει της προστατευτικής ποδιάς. Πλοία τα οποία προβλέπονται στο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ όσον αφορά στη δύναμης ταχείας αντίδρασης είναι εκτός λειτουργίας για 2,5 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν οι «φούστες».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που πέρασαν, την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή 42 προγράμματα. Κι όμως ανάμεσα σε αυτά δεν ήταν ούτε ένα ρωσικό.

Το μόνο θετικό είναι πώς η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα ο Δ. Αβραμόπουλος διαβλέποντας τον κίνδυνο για την ελληνική αεράμυνα από το εμπάργκο στα ρωσικά όπλα προβαίνει σε ενέργειες για την άρση του από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ κατάφερε να περάσει από τη Βουλή την προμήθεια δύο εκτοξευτών Kornet με 145 βλήματα για τα έτη 2015-2016 και να τα εντάξει στον προϋπολογισμό. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα προς τις ΗΠΑ πώς η αγορά αυτή είναι μακροπρόθεσμη και έως τότε μπορεί να έχουν αρθεί οι περιορισμοί προς τη Ρωσία

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αντέτεινε επίσης στις ΗΠΑ, όπως έπραξε και στην αρχή, το Μάρτιο, πώς δεν μπορεί να γίνει εμπάργκο σε κρίσιμα οπλικά συστήματα για την άμυνα της χώρας. Ακόμη και η Πολωνία που εφάρμοσε αρχικά το εμπάργκο στη συνέχεια το «έσπασε» καθώς, όπως αναφέρεται και στην «Αμυντική Βίβλο» που κυκλοφορεί το 70% των συστημάτων της είναι ρωσικής προέλευσης και κατασκευής.

Η κυβέρνηση ωστόσο πρέπει να επιμείνει στην άρση του εμπάργκο στα ρωσικά όπλα, το οποίο τείνει να γίνει καταστροφικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκτός και αν έχει εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αντιαεροπορικά συστήματα, όπως Patriot, που εστάλησαν στην Τουρκία υπό το φόβο της Συρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές της η Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest