Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για την αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου και της Κάσου

Ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας από την κυβέρνηση την ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας» και στα μικρά ακριτικά νησιά. Στην ερώτηση με θέμα «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η αεροπορική και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου και της Κάσου με τη Ρόδο και την Αθήνα», οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτούνται σε τις ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαλειφθεί η εδαφική απομόνωση των νησιών και ζητείται ο σχεδιασμός αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών μεταφορικών συνδέσεων για τους κατοίκους της Καρπάθου και της Κάσου.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης>

Αθήνα, 08.05.14

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
  • Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • Οικονομικών
  • Ναυτιλίας & Αιγαίου
  • Τουρισμού

Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η αεροπορική και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου και της Κάσου με τη Ρόδο και την Αθήνα»

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου αντιδρούν για τις συνέπειες της υλοποιούμενης αντινησιωτικής μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον κομβικό τομέα των συγκοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, και διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην επικοινωνία των μικρών νησιών της περιφέρειας με την πρωτεύουσα του νομού Ρόδος και την ηπειρωτική χώρα.

Οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, ανησυχούν έντονα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον προγραμματισμό των δρομολογίων (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) και την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική.

Ιδιαίτερα στο σύστημα των αερομεταφορών, η κάλυψη των «άγονων γραμμών» προς τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας γίνεται ουσιαστικά από μία αεροπορική εταιρεία και τα δρομολόγια προγραμματίζονται στη βάση των δικών τους σχεδιασμών και όχι λειτουργώντας αντισταθμιστικά της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών. Οι νησιώτες θέλουν αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές μεταφορικές συνδέσεις, που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά, μορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «άστοχου» μεταφορικού σχεδιασμού που πρέπει να άμεσα να διορθωθεί είναι ο προγραμματισμός των αεροπορικών δρομολογίων για την Κάρπαθο και την Κάσο. Η λειτουργία των κρατικών αερολιμένων στα δύο αυτά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, είναι μια σημαντική δημόσια υπηρεσία που παρέχεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική νησιωτική οικονομία και κοινωνία, συμβάλλοντας στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών και εξασφαλίζουν τη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού και την Αθήνα.

Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές και φορείς των νήσων, έχουν προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες για την ανορθολογική κατάσταση στο σχεδιασμό των αεροπορικών δρομολογίων και έχουν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου με τη Ρόδο και την Αθήνα με πολλούς τρόπους.

 Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς «… Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών για την καλοκαιρινή περίοδο 2014 (Μάρτιος – Οκτώβριος), έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις: Η ανταπόκριση της πτήσης  ΑΘΗΝΑ – ΡΟΔΟΣ  με  τις πτήσεις από ΡΟΔΟ  προς τα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων. Παραμένει ένα πρόβλημα μη ανταπόκρισης της πτήσης  ΡΟΔΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΚΑΣΟΣ-ΣΗΤΕΙΑ, κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, το οποίο μπορεί να επιλυθεί, εάν η αναχώρηση της εν λόγω πτήσης, κατά τις τέσσερις (4) συγκεκριμένες μέρες, γίνεται μετά την 06.50 και όχι την 06.00, δηλαδή ακριβώς την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της πτήσης ΑΘΗΝΑ-ΡΟΔΟΣ. Η ανταπόκριση της πτήσης ΑΘΗΝΑ-ΣΗΤΕΙΑ με την πτήση ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΡΟΔΟΣ δεν προβλέπεται καμία ημέρα της εβδομάδας».

Η Ομοσπονδία, ζητάει «… όπως να εξεταστεί η δυνατότητα  διορθωτικών ενεργειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών…», προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στα δρομολόγια και στη μείωση του κόστους του εισιτηρίου.

Επίσης, στην ίδια επιστολή τονίζεται, ότι και «… στην ακτοπλοϊκή  σύνδεση των νησιών μας, τα προβλήματα δυστυχώς  παραμένουν σταθερά, διαχρονικά και καθοριστικά για την όποια μοίρα της ζωής των κατοίκων των νησιών μας». «Ενδεικτικά, αναφέρουμε – επαναλαμβάνουμε: α. Τα ατελείωτα «σήριαλ» των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές <…>  β. Την υποχρέωση της Πολιτείας για καθιέρωση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών,  μεταξύ των πολιτών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την κατάσταση επιβαρύνουν οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες, οι μη λειτουργικά σχεδιασμένες πτήσεις και η μείωση των επιδοτήσεων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που επιδρά αρνητικά στα δρομολόγια.

Επειδή, η συγκοινωνιακή επικοινωνία των μικρών νήσων της Δωδεκανήσου είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την μείωση της απομόνωσης τους, την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Επειδή, είναι θεσμικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος της Ελλάδας, άρθρο 174 της ΣλΕΕ) και επειδή η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς είναι ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες στη διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας και της εδαφικής συνέχειας των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβούν για να διασφαλιστεί ο ορθολογικός και με ελάχιστο για τις νησιωτικές κοινωνίες κόστος, προγραμματισμός/σχεδιασμός αεροπορικών δρομολογίων που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση και την επικοινωνία των κατοίκων της Καρπάθου και της Κάσου με τη Ρόδο και με την Αθήνα;
  2. Σε ποια μελέτη και με ποια κριτήρια βασίζεται η κοστολόγηση του εισιτηρίου και ο σχεδιασμός των αερομεταφορικών υπηρεσιών προς τους αερολιμένες Καρπάθου και Κάσου; Έχουν ληφθεί υπόψη πρακτικές τιμολόγησης μεταφορικού ισοδύναμου σε άλλες αντίστοιχες νησιωτικές γραμμές στην ΕΕ;   
  3. Προτίθενται να επανεξετάσουν το σχεδιασμό των αεροπορικών δρομολογίων στη Δωδεκάνησο; Αν ναι, με ποιά κριτήρια; Ποιος είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης για συνδυασμένες μεταφορές στη νησιωτική χώρα;
  4. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου και της Κάσου με τη Ρόδο, την Κρήτη και τον Πειραιά; Θα κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτρης Γάκης

-.-

 

Pin It on Pinterest