Μίκα Ιατρίδη: «Ενισχύστε τους αλιείς της Καλύμνου. Είναι ζήτημα επιβίωσης».
Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της Καλύμνου έφερε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.
Στο κείμενο της ερώτησης της, η βουλευτής Δωδεκανήσου παραθέτει και απόσπασμα από την επιστολή της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας «Ποσειδών» στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Καλύμνου, τόσο σε σχέση με τα τουρκικά αλιευτικά, όσο και με τη μόνιμη απαγόρευση που ισχύει για το ψάρεμα με μηχανότρατες στην περιοχή της λεκάνης μεταξύ Καλύμνου και Κω.
Τα προβλήματα αυτά, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση τον αλιευτικό στόλο και ιδιαίτερα τις μηχανότρατες, οι οποίες από δεκαπέντε έχουν μείνει να λειτουργούν μόνον οι τρεις, γεγονός που συνιστά πρόβλημα επιβίωσης για όσους Καλύμνιους ασχολούνται με την αλιεία. Η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν τα ζητήματα αυτά και να δώσουν λύσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αλιείς της Καλύμνου.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ναυτιλίας
Θέμα: «Ζήτημα επιβίωσης για τους αλιείς της Καλύμνου».
Σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί την τελευταία περίοδο οι αλιείς της Καλύμνου, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να επιβιώσουν, με δεδομένη τη συνεχή αλλαγή της νομοθεσίας. Η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, δημιουργεί και ανησυχία για την παραμονή των κατοίκων στο νησί και, συνακόλουθα, τη διαφύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων.
Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας «Ποσειδών», «από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η αλιεία (με μηχανότρατα) σε απόσταση ενάμιση (1,5) ναυτικού μιλίου από τις ακτές (μέχρι πρότινος ήταν 1 ν. μ.) τα αλιευτικά σκάφη υπό ελληνική σημαία αδυνατούν να επισκεφτούν και να αλιεύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές με αποτέλεσμα να βρίσκουν την ευκαιρία τα αλιευτικά σκάφη υπό τούρκικη σημαία και να ψαρεύουν ανενόχλητα παρασύροντας στο πέρασμα τους και αλιευτικά εργαλεία Ελλήνων παράκτιων αλιέων. Το αίσθημα το οποίο επικρατεί ανάμεσα μας μπροστά στο θέαμα αυτό δεν είναι άλλο από την ταπείνωση και την υποτίμηση στο πρόσωπο μας όταν βλέπεις τουρκικά σκάφη στα ελληνικά παράλια».
Επιπλέον, στη λεκάνη μεταξύ της Καλύμνου και της Κω έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί η προσωρινή απαγόρευση αλίευσης με μηχανότρατα για το χρονικό διάστημα ενός έτους. Όμως, σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης, η συγκεκριμένη απαγόρευση, που δημοσιεύτηκε ως Προεδρικό Διάταγμα στο ΦΕΚ, δεν έχει χρονικό όριο και ισχύει μέχρι σήμερα. Σημειώνει, ακόμη, η επιστολή, ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις μηχανότρατες και όχι για τα υπόλοιπα αλιευτικά σκάφη.
Επειδή η συγκεκριμένη κατάσταση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους αλιείς με μηχανότρατα. Επειδή, στην περιοχή της Καλύμνου από τις δεκαπέντε μηχανότρατες έχουν απομείνει μόλις πέντε και εργάζονται μοναχά τρείς. Επειδή σε όλες τις απαγορευμένες για αλιεία με μηχανότρατα περιοχές πανελλαδικά (Πατραϊκός, Σαρωνικός κ.α. ) η απαγόρευση είναι περιοδική και όχι επί μονίμου βάσεως όπως συμβαίνει στην περιοχή της Καλύμνου.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
-
Θα επανεξεταστεί το ζήτημα της μόνιμης απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα στην περιοχή της Καλύμνου, ώστε να ισχύει χρονικό όριο, όπως και στις άλλες περιοχές;
-
Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβουν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αλιείς με μηχανότρατα της Καλύμνου;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη