Ιχθυέλαια: Ποιον καρκίνο επιβραδύνουν

Μελέτες τα έχουν συνδέσει με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μείωση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας κλπ.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα, αλλά επιλέγουν τη θεραπεία αναμονής και παρακολούθησης και λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων, μπορούν να βελτιώσουν την πορεία της υγείας τους.

«Πολλοί άνδρες ενδιαφέρονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, για να βοηθηθούν στη διαχείριση του καρκίνου τους και να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου τους», σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, William Aronson.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάτι τόσο απλό όσο η προσαρμογή της διατροφής, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να παρατείνει τον χρόνο μέχρι να χρειαστούν πιο επιθετικές παρεμβάσεις», δήλωσε.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχουν κάνει πολλούς άνδρες με αργά αναπτυσσόμενους όγκους, να επιλέγουν τη θεραπεία αναμονής και παρακολούθησης του καρκίνου, αντί των συχνά εξουθενωτικών θεραπειών.

Ωστόσο, περίπου οι μισοί από τους άνδρες που επιλέγουν τη θεραπεία αναμονής και παρακολούθησης, θα χρειαστούν στη συνέχεια χειρουργική επέμβαση ή/και φαρμακευτική θεραπεία για τον όγκο εντός πέντε ετών από τη διάγνωση.

Υπάρχουν τρόποι να καθυστερήσει η εξέλιξη του όγκου ακόμη περισσότερο;

Ο Aronson και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν αν θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια και συμπληρώματα ιχθυελαίων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Για να το διαπιστώσουν, επέλεξαν αρχικά 100 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη χαμηλού ή μεσαίου βαθμού που είχαν επιλέξει τη θεραπεία αναμονής και παρακολούθησης.

Κάποιοι από αυτούς (ομάδα ελέγχου) ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους και κάποιοι άλλη έλαβαν συμβουλές διατροφής με στόχο την αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτό περιελάμβανε τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.

Ταυτόχρονα, οι άνδρες συμβουλεύτηκαν να μειώσουν την πρόσληψη λιγότερο υγιεινών λιπαρών που ονομάζονται ωμέγα-6, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα, η μαγιονέζα και άλλα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για να παρακολουθήσουν πώς οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές εξέταζαν τακτικά τον «δείκτη Ki-67» κάθε άνδρα.

Ο δείκτης Ki-67 μετράει συγκεκριμένους βιοδείκτες για να παρακολουθεί πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη με την πάροδο του χρόνου.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης, οι άνδρες που προσπαθούσαν να επιτύχουν μια διατροφική ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6, παρουσίασαν μια υγιή μείωση του δείκτη Ki-67 κατά 15%.

Οι άνδρες από την άλλη που ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους, παρουσίασαν αύξηση του δείκτη Ki-67 κατά 24%, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτή η σημαντική διαφορά υποδηλώνει ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου, ενδεχομένως καθυστερώντας ή ακόμη και αποτρέποντας την ανάγκη για πιο επιθετικές θεραπείες», δήλωσε ο Aronson.

Παρατηρήθηκε ωστόσο το εξής: Παρόλο που η μείωση των δεικτών Ki-67 των ανδρών ήταν ενθαρρυντική, η πλούσια σε ωμέγα-3 διατροφή δεν μετακίνησε τον βαθμό Gleason, μια άλλη κοινή μέτρηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αν η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην έκβαση του καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Pin It on Pinterest