Επιβεβαιώνει η Υπουργός Πολιτισμού την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Απόλλωνα – Δεν είναι αρχαιολογικός χώρος αναφέρει

Τι απαντά η Υπουργός Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου :

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 6646/11.9.2024 Ερώτηση με θέμα:

«Αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου στη Ρόδο λόγω ανεμογεννητριών;»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6646/11.9.2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες ανακαθορισμού αρχαιολογικών χώρων δεν υπαγορεύονται από τα εκάστοτε αιτήματα για συγκεκριμένη χρήση των περιοχών που εντάσσονται στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά από την παρουσία και μόνο αρχαιοτήτων και μνημείων στις περιοχές αυτές. Η δε διαδικασία ανακαθορισμού των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων καθορίζεται στο άρθρο 13 παρ. 3 του ν. 4858/2021.

Όσον αφορά στο αίτημα τοποθέτησης δύο ανεμογεννητριών σε δύο δημόσια ακίνητα, έκτασης 28,5 περίπου στρεμμάτων έκαστο, στην περιοχή Ιτριώνας, πλησίον του χωριού Απόλλωνα Ρόδου, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στην περιοχή δεν υφίσταται κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Η Εφορεία προέκρινε τη διενέργεια αυτοψίας, από κοινού με εκπρόσωπο της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν στην εγγύς περιοχή της προτεινόμενης εγκατάστασης αρχαιότητες, και προκειμένου να απαντηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας το αίτημα. Από μία πρώτη έρευνα αρχείου είχε ήδη διαπιστωθεί ότι στην περιοχή οι μόνες γνωστές αρχαιότητες που σημειώνονται αφορούν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή Λέλος και λίγο ανατολικότερα αυτής, όπου σημειώνονται υπολείμματα πολυγωνικού τοίχου και ελληνικής νεκρόπολης. Η αυτοψία προγραμματίστηκε για τις 20/08/2024, αλλά ανακόπηκε λόγω της αθρόας συγκέντρωσης διαμαρτυρόμενων, που εμπόδισαν τη διέλευση του κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ενώ, αργότερα, δεν κατέστη δυνατός από τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρείας ο εντοπισμός της ακριβούς θέσης των οικοπέδων.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι τόσο οι ισχυρισμοί του κ. Βουλευτή, όσο και τα σχετικά

δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί «αποχαρακτηρισμούαρχαιολογικούχώρου» για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή Ιτριώνας, πλησίον του χωριού Απόλλωνα Ρόδου, είναι απολύτως ανακριβή και παραπλανητικά.

Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest