Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: Χωρίς νερό οι αγρότες στη Νότια Ρόδο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στη Νότια Ρόδο, καθώς στα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της μη λήψης μέτρων για τις καταστροφές καλλιεργειών από τα ελάφια, προστίθεται η έλλειψη νερού άρδευσης.

Το φράγμα της Απολακκιάς, το οποίο αρδεύει τα χωριά Απολακκιά, Αρνίθα και Μεσαναγρό έκλεισε στις μία Σεπτέμβρη. Από τέλος Ιουλίου έκλεισε και η λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη που αρδεύει το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιεργειών σε Λαχανιά και Γεννάδι.

Στα υπόλοιπα χωριά της Νότιας Ρόδου κάποιες καλλιέργειες αρδεύονται οριακά. Αυτή τη στιγμή αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο, κινδυνεύει να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας στη Νότια Ρόδο.

Την ίδια ώρα που δεν υπάρχει «σταγόνα» για την αγροτική παραγωγή δίνονται άδειες για το χτίσιμο νεών μεγάλων ξενοδοχείων και για δεκάδες πολυτελείς βίλες στη Νότια Ρόδο.

Δηλαδή στην ίδια περιοχή που οι αρμόδιοι λένε ότι για τους αγρότες δεν επαρκεί το νερό επειδή «δεν έβρεξε», υπάρχει άφθονο νερό άριστης ποιότητας για πισίνες, γκαζόν και χιλιάδες στρέμματα κήπων που απαιτούν καθημερινό πότισμα.

Για αυτή την κατάσταση υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια και στον δήμο.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο δήμο και στη ΔΕΥΑΡ που δίκτυα άρδευσης και γεωτρήσεις που κατασκευάστηκαν για τον πρωτογενή τομέα τα παρέδωσαν ολοκληρωτικά στον τουρισμό και απαγορεύουν πλέον στου αγρότες να ποτίσουν από αυτά τα δίκτυα. Για παράδειγμα στο παραλιακό δίκτυο της Λαχανιάς.

Στην περιφέρεια που δεν έκανε ούτε τα ελάχιστα που υποχρεούται με βάση την νομοθεσία, (την ΚΥΑ του του 2018 για τους ΟΕΒ όπου: «…οι Περιφέρειες μεριμνούν για τη σωστή λειτουργία των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων και υποστηρίζουν το έργο των ΟΕΒ για την βέλτιστη αξιοποίηση των έργων δικαιοδοσίας τους.».

Ήδη η περιφέρεια εδώ και χρόνια έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την συντήρηση και τον εμπλουτισμό του φράγματος της Απολακκιάς και όχι να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για την σημερινή κατάσταση.

Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο που δεν σχεδιάζει, ούτε χρηματοδοτεί νέα εγγειοβελτιωτικά έργα για να έχουν νερό οι αγρότες στο νησί.

Το ΚΚΕ διεκδικεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να διασφαλιστεί νερό άρδευσης για τους αγρότες της Νότιας Ρόδου. Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο του διαθέσιμου νερού σε κάθε υδατικό διαμέρισμα και λεκάνη απορροής.

Όπου αποδεδειγμένα δεν είναι δυνατό άμεσα να δοθεί νερό στους αγρότες, να δοθεί οικονομική αποζημίωση από την κυβέρνηση για την χαμένη χρονιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν και προγράμματα της ΕΕ όπως το deminimis, αφού οι αγρότες του νησιού έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές από τα ελάφια, και την στέρηση νερού άρδευσης τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα αναδείξει, με σειρά πρωτοβουλιών το συγκεκριμένο πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών της Νότιας Ρόδου, ώστε να δοθεί λύση. Επίσης θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αναλυτικότερα και τεκμηριωμένα στο κοινοβούλιο, σε περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest