Την επαναδημιουργία του ιστορικού Οργανισμού Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας της Δωδεκανήσου, ώστε να τεθεί έλεγχος στις προθέσεις του ΤΑΪΠΕΔ και της ΕΤΑΔ προς την οικοπεδοποίηση των ακτών της Ρόδου, πρότεινε με εισήγησή προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Ρόδου Νίκος Γερονικόλας.
Πρόθεση της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας και προσωπικά του επικεφαλής Νίκου Γερονικόλα είναι να τεθεί φραγμός στην δυνατότητα που απέκτησε το ΤΑΪΠΕΔ ανεξέλεγκτης οικοπεδοποίησης – εκποίησης τμήματος των ακτών, μετά την αλλαγή της Νομοθεσίας που ίσχυε στη Δωδεκάνησο για τον αιγιαλό και την παραλία και τον εναρμονισμό της με την Νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Διεκδικούμε, η οικοπεδική ζώνη των 12 μέτρων να περάσει στην ιδιοκτησία είτε των κατά τόπους δήμων, είτε της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω αυτών να ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίησή της» τόνισε ο κ. Νίκος Γερονικόλας.
Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Νίκου Γερονικόλα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη γραμματεία ώστε να συμπεριληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, έχει ως ακολούθως:
Αιγιαλός – Παραλία
«Παρότι είναι επιβαρυμμένη η σημερινή ημερήσια διάταξη με πλήθος θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα της οικονομικής ευχέρειας του Δήμου, φέρνω ένα θέμα όχι προς συζήτηση, αλλά ως ανάγκη να συμφωνήσουμε και να το συζητήσουμε σε έκτακτη, αποκλειστική συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Είναι μια απόφαση που θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε και να συμφωνήσουμε σε κοινή γραμμή, ως δημοτικό συμβούλιο συνολικά.
Αναφέρομαι στο θέμα εξίσωσης της Νομοθεσίας που αφορά στα όρια αιγιαλού και παραλίας της Δωδεκανήσου με την αντίστοιχη Νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους και τις συναδέλφους που δεν γνωρίζουν, για τη δόμηση κοντά στις ακτές ισχύει στην Ελλάδα το ακόλουθο καθεστώς:
Από το μέγιστο κύμα επί της ακτής, ορίζεται ζώνη έως 50 μέτρα, μετά το όριο της οποίας αρχίζει η χάραξη των ιδιόκτητων οικοπέδων. Στα οικόπεδα αυτά εφαρμόζονται οι κανόνες που ισχύουν για την εκτός σχεδίων πόλεως δόμηση.
Στη Δωδεκάνησο μέχρι πρότινος ίσχυε κάτι διαφορετικό. Με Νόμο (από την περίοδο της Ιταλοκρατίας) η ζώνη των 50 μέτρων προσαυξανόταν με επιπλέον 12 μέτρα, ώστε τα οικόπεδα των ιδιωτών να βρεθούν ακόμα πιο μακριά από τη θάλασσα. Προφανώς, οι ιταλοί διοικητές ήθελαν να περιορίσουν την έκταση των ιδιοκτησιών των Δωδεκανησίων.
Με πρόσφατη απόφαση, άλλαξε η Νομοθεσία χάραξης ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο και πλέον έχει εξισωθεί με εκείνη που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επί της ουσίας, έχει ακυρωθεί ο υπολογισμός της πρόσθετης ζώνης των 12 μέτρων.
Η απόφαση ελήφθη με σκοπό να διορθώσει μια σειρά από χρονίζοντα προβλήματα, όμως με την εφαρμογή της δημιουργείται ένα μείζον θέμα:
Ξαφνικά προκύπτει μιαοικοπεδική ζώνη 12 μέτρων, η οποία θα περάσει στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία του ΤΑΪΠΕΔ. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή το ΤΑΪΠΕΔ μπορεί να προσαρτήσει στην περιουσία του ένα κομβικόακίνητο κατά μήκος των ακτών της Ρόδου. Μάλιστα, το ακίνητο αυτό μπορεί να το χαρακτηρίσει ως οικόπεδο και να το εκποιήσει σε ιδιώτες. Είναι εξίσου τραγικό το γεγονός ότι τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκποίηση θα οδηγηθούν σε ταμεία που δεν έχουν σχέση με τη Δωδεκάνησο.
Δηλαδή, για άλλη μια φορά τα νησιά μας θα τύχουν μιας άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση και μάλιστα χωρίς προκύψει το παραμικρό όφελος για τις κοινωνίες μας.
Στο σημείο αυτό έρχεται η πρότασή μου, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με την αντίστοιχη πρόταση του γνωστού δικηγόρου Θεόδωρου Παπαγεωργίου,επί σειρά δεκαετιών νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου, καθώς και του δικηγόρου δρ. Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Η πρόταση είναι αυτή: Να διεκδικήσουμε, η οικοπεδική ζώνη των 12 μέτρων να περάσει στην ιδιοκτησία είτε των κατά τόπους δήμων, είτε της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Θυμίζω την ιστορία σε γενικές γραμμές:
- Η έκταση αυτή ανήκει στους Δωδεκανησίους και βρισκόταν από το έτος 1952 στην κατοχή του Οργανισμού Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας της Δωδεκανήσου. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε από τους Ιωάννη Ζίγδη και Στέλιο Κωτιάδη, και καταργήθηκε στην περίοδο της δικτατορίας.
- Κατά τη μεταπολίτευση θεσπίστηκε ειδικός Νόμος με τον οποίο είχε προβλεφθεί το 75% των εσόδων από τις εκποιήσεις των δημόσιων ακινήτων της Δωδεκανήσου να επιστρέφουν στα νησιά μας για την υλοποίηση έργων υποδομής.
- Στην περίοδο των μνημονίων, καταργήθηκε ο ειδικός Νόμος και επιβλήθηκε τα έσοδα από όλες τις εκποιήσεις να οδηγούνται στο ΤΑΪΠΕΔ. Έτσι χάσαμε το αυτονόητο, ο τόπος μας να επωφελείται από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
Τα μνημόνια τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν από τις εκποιήσεις των δημοσίων ακινήτων.
Επειδή βρισκόμαστε σε κομβική χρονική στιγμή, ζητώ από το Σώμα να συμφωνήσει:
- Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το αίτημα να αποφασίσει ομόφωνα να μην περάσει στην κυριότητα του ΤΑΪΠΕΔ ή της ΕΤΑΔ η οικοπεδική ζώνη των 12 μέτρων πρώην παραλίας.
- Να προχωρήσουμε στην επανασύσταση ενός Οργανισμού στα πρότυπα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας της Δωδεκανήσου, ώστε να αναλάβει την ευθύνη αυτής της ζώνης.
Η περιοχή αυτή ανήκει στους Δωδεκανησίους και εμείς είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να αποφασίσουμε για το εάν και με ποιους όρους θα αξιοποιηθεί».
Η τοποθέτηση του κ. Νίκου Γερονικόλα
στη συζήτηση για την επένδυση στη Μαρίνα Ρόδου
«Εδώ έχουμε μια πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση επί μιας επένδυσης που ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ. Προφανώς, οι επιπολαιότητες σε αυτή τη χρονική στιγμή όχι μόνο μπορεί να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την επένδυση, αλλά επιπλέον να ανοίξει ο δρόμος δικαστικών προσφυγών, να κλείσει η λειτουργία της μαρίνας και κλάδοι ολόκληροι, εμπορικοί, υπηρεσιών, όσοι αγγίζουν τον θαλάσσιο τουρισμό να μείνουν φέτος χωρίς αντικείμενο. Είστε διατεθειμένοι να μπείτε σε αυτή τη λογική με μια συζήτηση στο πόδι;
Συμφωνώ ότι είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί, αλλά με την έννοια της ενημέρωσης και να συζητηθεί σωστά.
Τί γνωρίζουμε ως νυν δημοτικό συμβούλιο για την επένδυση;
- Μόνο τα όσα δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες και τις αντιδράσεις που δημοσιοποιούνται μέσω του facebook.
- Γνωρίζουμε επίσης ότι επί της επένδυσης υπάρχουν προηγούμενες θετικές αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης δημαρχιακής αρχής.
- Οι δικές σας υπογραφές βρίσκονται κάτω από τις μέχρι σήμερα εγκρίσεις και τώρα το φέρνετε ξανά προς συζήτηση γιατί; Τι άλλαξε; Όταν το συζητούσατε δεν γνωρίζατε την επένδυση;
- Προσωπικά, έμαθα ότι αν τελικά ακυρωθεί το τελευταίο ΦΕΚ για τους όρους δόμησης, τότε αμέσως αίρεται και η απόφαση διάθεσης από τη Μαρίνα Ρόδου – προς τον Δήμο Ρόδου, μιας ζώνης πλάτους 7 μέτρων κατά μήκος της νέας εισόδου της πόλεως Ρόδου, επί της οδού Αυστραλίας. Δηλαδή, σταματά η κατασκευή του έργου της περιμετρικής οδού. Είστε διατεθειμένοι να αποφασίσετε κάτι τέτοιο και μάλιστα, σε μια εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση;
Επειδή, για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, προτείνω το θέμα να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να ενημερωθούμε σωστά για όλες τις λεπτομέρειες του έργου».
Διαβάστε επίσης: “Άγνοια” Δήλωνε Χθές Ο Κολιάδης Για Τους Όρους Δόμησης Στην Μαρίνα – “Βρεγμένη Γάτα” Ο Χαλκιάς
Διαβάστε επίσης: Την Ώρα Που Κάποιοι Απεργάζονται Την Μείωση Των Ελαφιών – Ένας Μαχητής Των Πυρκαγιών Επέτρεψε Σπίτι Του !
Διαβάστε επίσης: Τα Περίεργα “Πάρε-Δώσε” Της Δημοτικής Αρχής Με Την Μαρίνα Και Ο Ρόλος Του Αντιδημάρχου Οικονομικών