Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Γέρος ή γερός;»

τον φιλόξενο χώρο της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, διοργανώθηκε από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», η ενημερωτική-κοινωνική εκδήλωση με θέμα «Γέρος ή γερός;» την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αξιόλογων φίλων-ομιλητών, Θεοδοσίας Βελεγράκη, Νευροψυχολόγου, υπεύθυνης του Κέντρου ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια ΑΡΣΙΝΟΗ, Σουζάνας Ιωακειμίδου, Κλινικής και Μοριακής Διαιτολόγου MSc και Χάρι Ναχνά, DN, cert. MDT Φυσικοθεραπευτή.

Η πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» Θάλεια Γεωργά, στην έναρξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και ανέφερε πως η ζωή είναι ένας κύκλος και οι ηλικίες μοιάζουν με τις εποχές του χρόνου… Κανείς δεν αναλογίζεται τα δύσκολα και πόσο δύσκολα θα είναι αυτά που θα έρθουν, αν δεν προνοήσουμε… Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας… Δεν τον σεβαστούμε και δεν αφουγκραστούμε τις φωνές και τα αγκομαχητά του…

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές, οι οποίοι έδωσαν στο κοινό τη δική τους ξεχωριστή διάσταση για το θέμα…

  • Η Θεοδοσία Βελεγράκη, μίλησε για την “Ενεργό γήρανση”, τη διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Ανέλυσε τους τρόπους που χρειάζεται να αναζητήσουμε στην καθημερινότητά μας, για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, την πνευματική μας υγεία, την παραγωγικότητα με στόχο να συνθέσουμε το ευ ζειν!
  • Η Σουζάνα Ιωακειμίδου, ενημέρωσε το κοινό για τη “Διατροφή για ενήλικες άνω των 65 ετών”.
    Η ομιλία της εστίασε στις ειδικές διατροφικές ανάγκες, που προκύπτουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται ενώ οι απαιτήσεις σε ενέργεια μειώνονται, γεγονός που οδηγεί στην αυξημένη ανάγκη για υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής. Η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και η κοινωνική συμμετοχή συμβάλλουν στην εξασφάλιση μίας υγιεινούς διατροφής. Στόχος είναι το πλαίσιο αυτό να αποτελέσει την βάση, για την επίτευξη του στόχου, που είναι η βέλτιστη ποιότητα ζωής.
  • Ο Χάρις Ναχνά, ανέλυσετη “Σχέση της μυϊκής δύναμης και αερόβιας ικανότητας με τη μακροβιότητα και τη θνησιμότητα κάθε αιτιολογίας”. Ανέφερε πως οι τέσσερις καβαλάρηδες της Aποκάλυψης (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, μεταβολικές διαταραχές, νευρολογικές ασθένειες), καλπάζουν προς το κάστρο μας (την υγεία μας). Είναι θέμα χρόνου, μέχρι να βρεθούν έξω από τα τείχη μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα τείχη του κάστρου και να εξοπλιστούμε με την καλύτερη πανοπλία, αυτής της δύναμης των μυών μας και της αντοχής μας, προκειμένου να καθυστερήσουμε την άφιξη τους ή ακόμη και να τους αποτρέψουμε.

Αυτή η τόσο τρυφερή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Νεκτάριος Πόκιας,
ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος, o Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Σταύρος Τσαντής, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου, ο Αθανάσιος Κοσσιώρης Επίτιμος Α’ Αντιπρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, η Ισμήνη Κουφού αναπληρώτρια προϊσταμένη Διοικητικού/Οικονομικού του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου και πολλοί άλλοι φίλοι, δημοσιογράφοι, χορηγοί και συμπαραστάτες του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ». Επιστολή έστειλε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Θάλεια Γεωργά Ελένη Αλεξανδρή

Pin It on Pinterest