«Επιβεβαίωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το Σεπτέμβριο και της επιβολής νέων φόρων στα νησιά”

«Επιβεβαίωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το Σεπτέμβριο και της επιβολής νέων φόρων στον τουρισμό και στην εστίαση στα νησιά, από τις απαντήσεις που έδωσε ο Γ. Βαρουφάκης στο Μάνο Κόνσολα στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή»

Συζητήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου και τους νέους φόρους που θα επιβληθούν στον τουρισμό, στην εστίαση αλλά και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά.

Ο Μάνος Κόνσολας υπεραμύνθηκε των λόγων που επέβαλλαν τη θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και έφερε παραδείγματα από ανάλογες περιπτώσεις στα Κανάρια νησιά, στην Κορσική και στις περιοχές της γαλλικής και γερμανικής επικράτειας.

Επισήμανε ότι η επιβολή νέων φόρων στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο καταργούν de facto τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά καθιστούν πιο ακριβό το τουριστικό προϊόν των νησιών, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στον κ. Κόνσολα, τόνισε ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στη διαπραγμάτευση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεταβολή στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για μετά το Σεπτέμβριο.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι επιβεβαίωσε την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου.

Στην πραγματικότητα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, καταργούνται de facto με την επιβολή φόρου διαμονής 3-5% και φόρου 3% στην εστίαση και στα καταστήματα.

Σήμερα η διαμονή σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει συντελεστή 6.5% και στα νησιά 5%.

Αν επιβληθεί ο φόρος διαμονής τότε στα νησιά θα είναι 8-10%. Δεν έχουμε δηλαδή μόνο de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά μεταβολή επί τω χείρω.

Με αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν καταργούνται μόνο στην πράξη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.

Στοχοποιείται ο τουρισμός, καθίσταται πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις, όπως:

– Μείωση του αριθμού των επισκεπτών, που θα αναζητήσουν φθηνότερους προορισμούς.

– Μείωση των φορολογικών εσόδων. Οι υπολογισμοί για αύξηση εσόδων θα πέσουν έξω γιατί γίνονται με το μοντέλο της δυναμικής που διαθέτει σήμερα ο τουρισμός μας και η οποία θα ανακοπεί εφόσον γίνουμε πιο ακριβοί.

– Αύξηση της ανεργίας γιατί το υψηλό λειτουργικό και φορολογικό κόστος εκεί οδηγεί.

Θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα παγιωθεί η πτωτική τάση στις κρατήσεις και το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός μας θα περάσουν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί.

Η θεωρία των παιγνίων είναι προσφιλής στον κ. Βαρουφάκη.

Στη θεωρία των παιγνίων το όφελος κάθε πλευράς δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας επιλογές αλλά και από τις επιλογές που κάνουν και οι άλλοι παίκτες.

Πρέπει να δούμε τι επιλογές κάνουν οι άμεσοι ανταγωνιστές μας στο χώρο του τουρισμού, σε ό, τι αφορά στους φορολογικούς συντελεστές.

Ο φόρος διαμονής και εστίασης στην Τουρκία είναι 8%, στην Ισπανία 9%, στην Κύπρο 9%.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε πόσοι καραδοκούν να επωφεληθούν, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και περιμένοντας να κάνουμε τη δική μας λανθασμένη επιλογή, επιβαρύνοντας με φόρους τον τουρισμό μας.

Κάποιοι θεωρούν ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί μέσα από τη στοχοποίηση του τουρισμού και των νησιών του Αιγαίου.

Αν θέλουμε, επίσης, να ελέγξουμε την έκδοση αποδείξεων, αυτό δεν θα γίνει με το ελαφρώς κωμικό και ανεφάρμοστο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ ειδικά στα νησιά.

Τη φοροδιαφυγή μπορούμε να την περιορίσουμε με τη διενέργεια ελέγχων αλλά και με φορολογικά κίνητρα και έκπτωση φόρου για αυτόν που χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές του αλλά και για την επιχείρηση που το δέχεται».

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest