Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από τις δηλώσεις Βαρουφάκη

Αύξηση του ΦΠΑ μετά το Σεπτέμβριο, ακόμη και στα νησιά, προανήγγειλε ουσιαστικά από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, εξαιρώντας όμως, τουλάχιστον για κάποια προϊόντα, – με ένα νέο σύστημα – τους μόνιμους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εναρμονισμός και εξορθολογισμός του ΦΠΑ» που θα αφορά όλη την Επικράτεια, αλλά δεσμεύτηκε να μην υπάρξει αύξηση για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Εξήγησε πως θα προβλεφθεί ένα απλό ηλεκτρονικό σύστημα, όπου οι νησιώτες θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους και μέσω αυτού θα απολαμβάνουν επιστροφή της διαφοράς του ΦΠΑ, εξαίρεση που φαίνεται πως δεν θα ισχύει όμως για είδη πολυτελείας (αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αφορά γούνας).

«Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέδεσε μάλιστα την αύξηση του ΦΠΑ με την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πιο γρήγορα τη διαπραγμάτευση «όμως όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο» ενώ σημείωσε ότι ο ΦΠΑ είναι μόλις ένα από τα ζητήματα που αποτελούν πληγή και αγκάθι για τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, αποκλείοντας μία οριζόντια επιβολή του, αλλά μίλησε για μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και όχι ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Να μην αφορά ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που είναι πιο ευάλωτοι», είπε.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist, o κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως οι όποιες αλλαγές στο ΦΠΑ θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: skai.gr

Pin It on Pinterest