Για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι σε αυτό τον τόπο με ένα έργο ανάξιο της μεγάλης ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει. Σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που εντάχθηκε στην UNESCO από το 1988 και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η φήμη ότι θα έβγαινε από την UNESCO ταρακούνησε όλους τους φορείς του νησιού, έρχεται ένα νέο κτήριο “μοντέρνας προσέγγισης” από το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΚΑΣ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Με βάση αυτή την προσέγγιση, “τσιμεντένιο” προβλέπεται το μέλλον της Μεσαιωνικής Πόλης και είναι απορίας άξιος πως η αρχαιολογία με τόσο αυστηρές νομοθεσίες που δεν επιτρέπει ούτε το παράθυρο του σπιτιού σου να βάψεις χωρίς άδεια, επέτρεψε την ανέγερση ενός τέτοιου μοντέρνου κτηρίου με οπλισμένο σκυρόδεμα , το οποίο είναι σχεδόν και μη αναστρέψιμη παρέμβαση.
Σεβαστό το ότι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ότι κάθε παρέμβαση εξετάζεται ξεχωριστά και όχι συνολικά, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει βρει σύμφωνη την κοινή γνώμη με ποικίλα σχόλια και ήδη την πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Πρόεδρο των RICHES Χρήστο Μαλιαράκη. Το θέμα αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις , στις οποίες θα κληθεί το αρμόδιο υπουργείο να δώσει τις αντίστοιχες απαντήσεις, ωστόσο το έργο αυτό εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια.
φωτογραφία: Ανθούλα Χατζηγεωργίου
Νέα αρχιτεκτονικά ήθη στη μεσαιωνική πόλη;