12 σημάδια στο δέρμα που δείχνουν κακή λειτουργία της καρδιάς

Η καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Η καρδιά είναι το πολυτιμότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ακούγεται για πρώτη φορά περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και, αν όλα πάνε καλά οι χτύποι της θα φτάσουν τους 2,6 δισεκατομμύρια καθ´ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Αν και έχει το μέγεθος μόλις μιας γροθιάς, αποτελεί την πιο ανθεκτική «αντλία», τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας με αίμα και ο,τι αυτό «κουβαλάει». Οι καρδιακές νόσοι έχουν γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Μάλιστα, ο αριθμός των διαγνώσεων καρδιακών νόσων αυξάνεται καθημερινά.

Οι συγκεκριμένες νόσοι επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αρτηριών, του κυκλοφορικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τις περισσότερες φορές οι καρδιακές νόσοι εξελίσσονται σιωπηλά, έτσι είναι αδύνατον να ανιχνευτούν εγκαίρως.

Προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα και τα νύχια σας, γι’ αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ο δερματολόγος σας μπορεί να είναι ο πρώτος γιατρός που θα παρατηρήσει ότι έχετε καρδιακή νόσο.

12 σημάδια στο δέρμα που δείχνουν κακή λειτουργία της καρδιάς

Πρήξιμο στα πόδια και στις κνήμες

Τι μπορεί να σημαίνει: Η καρδιά σας δεν λειτουργεί σωστά. Πολλές ασθένειες της καρδιάς προκαλούν τη συσσώρευση υγρού στα πόδια και στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Καθώς το υγρό συσσωρεύεται, μπορεί να δείτε πρήξιμο, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι το άνω μέρος των ποδιών και τη βουβωνική χώρα.

Μπλε ή μωβ χρώμα στο δέρμα σας

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε απόφραξη σε ένα αιμοφόρο αγγείο.

Σύνδρομο μπλε δακτύλου

Όταν κρυώνετε πολύ, το δέρμα σας μπορεί να γίνει μπλε (ή μοβ). Εάν μια περιοχή του δέρματός σας είναι μπλε (ή μοβ) όταν είστε ζεστοί, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το αίμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Ο ασθενής σε αυτή τη φωτογραφία έχει μια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο μπλε δακτύλου, η οποία συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα αιμοφόρα αγγεία είναι φραγμένα.

Χωρίς θεραπεία, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει τελικά τον θάνατο του δέρματος και του υποκείμενου ιστού.

Μπλε ή μωβ μοτίβο σαν δίχτυ στο δέρμα σας

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε φραγμένη αρτηρία.

Μπλε διχτυωτό σχέδιο στο μπράτσο

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν αυτό το σχέδιο στο δέρμα τους όταν αισθάνονται κρύο. Όταν το δέρμα τους ζεσταίνεται, αυτό το σχέδιο εξαφανίζεται. Είναι επίσης δυνατό να δείτε αυτό το μοτίβο όταν παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Εάν ένα από αυτά προκαλεί το μοτίβο που μοιάζει με δίχτυ, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτό το μοτίβο που μοιάζει με δίχτυ μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας ασθένειας που ονομάζεται σύνδρομο εμβολισμού χοληστερόλης, το οποίο εμφανίζεται όταν αποφράσσονται μικρές αρτηρίες. Η απόφραξη μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένους ιστούς και όργανα, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε εάν έχετε μια αδιάγνωστη ασθένεια.

Κιτρινωπό-πορτοκαλί, κηρώδεις αναπτύξεις στο δέρμα σας

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης.

Κηρώδεις αναπτύξεις στα βλέφαρα

Αν δείτε κιτρινωπό-πορτοκαλί αναπτύξεις στο δέρμα σας, μπορεί να έχετε εναποθέσεις χοληστερόλης κάτω από το δέρμα σας. Αυτές οι ανώδυνες εναποθέσεις μπορεί να εμφανιστούν σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των γωνιών των ματιών σας, των γραμμών στις παλάμες σας ή στο πίσω μέρος των κάτω ποδιών σας.

Εάν παρατηρήσετε αυτές τις αναπτύξεις σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματός σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξέταση χοληστερόλης ή άλλη ιατρική εξέταση. Τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης απαιτούν θεραπεία, η οποία μπορεί να αποτρέψει απειλητικές για τη ζωή καρδιακές παθήσεις. Ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τις αυξήσεις στο δέρμα σας. Εάν οι αυξήσεις δεν εξαφανιστούν, ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Συστάδες από κηρώδη εξογκώματα που εμφανίζονται ξαφνικά στο δέρμα σας

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή διαβήτη.

Τα εκρηκτικά εξογκώματα ξανθωμάτωσης μπορεί συχνά να μοιάζουν με σπυράκια

Η ξαφνική εμφάνιση αυτών των εξογκωμάτων μπορεί να μοιάζει με εξάνθημα, κονδυλώματα ή μια μεταδοτική δερματική πάθηση που ονομάζεται molluscum contagiosum. Αυτά τα εξογκώματα είναι στην πραγματικότητα λιπαρές εναποθέσεις χοληστερόλης που προκαλούνται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (τύπος χοληστερόλης) στο αίμα.

Η θεραπεία είναι απαραίτητη για τη μείωση των τριγλυκεριδίων και τη θεραπεία τυχόν σοβαρών ιατρικών παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τα νύχια καμπυλώνονται προς τα κάτω και οι άκρες των δακτύλων σας είναι πρησμένες

Τι μπορεί να σημαίνει: Μπορεί να έχετε καρδιακή λοίμωξη, καρδιακή νόσο ή πρόβλημα στους πνεύμονες. Για πολλούς ανθρώπους, αυτά τα σημάδια είναι αβλαβή. Τούτου λεχθέντος, εάν τα δάχτυλα και τα νύχια σας φαίνονται έτσι, είναι καλύτερο να μάθετε εάν μπορεί να έχετε κάποια ιατρική πάθηση, όπως πνευμονική νόσο ή καρδιακό πρόβλημα.

Κόκκινες ή μωβ γραμμές κάτω από τα νύχια

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν αυτές τις γραμμές κάτω από τα νύχια τους έχουν τραυματίσει το νύχι με κάποιο τρόπο. Εάν δεν θυμάστε να τραυματίσατε το νύχι σας, μπορεί να θέλετε να δείτε το γιατρό σας. Αυτές οι γραμμές μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου ή άλλης πάθησης.

Όταν είναι σημάδι καρδιακής νόσου, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και αδύναμο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οζίδια συστηματικής αμυλοείδωσης στα δάκτυλα

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε εναποθέσεις πρωτεΐνης στην καρδιά σας ή σε άλλο όργανο.

Αυτά τα κηρώδη εξογκώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Συχνά δείχνουν ότι υπάρχει μια μη φυσιολογική συσσώρευση πρωτεΐνης σε ένα όργανο, όπως η καρδιά σας. Εάν η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στην καρδιά, είναι δύσκολο για την καρδιά να λειτουργήσει σωστά.

Επώδυνα εξογκώματα στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών σας ή και στα δύο

Τα επώδυνα εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών ονομάζονται κόμβοι Osler

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε μια λοίμωξη στην καρδιά ή στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Εάν έχετε μια καρδιακή λοίμωξη γνωστή ως μολυσματική ενδοκαρδίτιδα, αυτά τα επώδυνα εξογκώματα μπορεί να αναπτυχθούν στα δάχτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών σας ή και στα δύο μέρη. Τα εξογκώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Ενώ τα εξογκώματα υποχωρούν από μόνα τους, οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία για τη μόλυνση. Επειδή αυτή η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια, τα αντιβιοτικά μπορούν συχνά να τη θεραπεύσουν. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης απαραίτητη.

Καφέ (ή κοκκινωπό) αποχρωματισμός, συνήθως στο πέλμα ή στις παλάμες σας

Οι καφέ αποχρωματισμοί στο κάτω μέρος του ποδιού είναι βλάβες Janeway

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε λοίμωξη στην καρδιά ή στο αιμοφόρο αγγείο σας.

Οι κηλίδες που αναπτύχθηκαν στο κάτω μέρος του ποδιού αυτού του ασθενούς είναι επίσης σημάδι μιας καρδιακής λοίμωξης που ονομάζεται λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα. Σε αντίθεση με τα οζίδια Osler, αυτά τα σημεία είναι ανώδυνα. Αυτά τα σημεία θα εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία, συνήθως σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Η μόλυνση απαιτεί θεραπεία.

Εξάνθημα που δεν προκαλεί φαγούρα (επίπεδες κηλίδες με ελαφρώς ανυψωμένες άκρες) και πυρετός

Τι μπορεί να σημαίνει: Έχετε ρευματικό πυρετό.

Εάν το παιδί σας εμφανίσει στρεπτόκοκκο στο λαιμό, η γρήγορη αντιμετώπισή του είναι σημαντική. Όταν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να αναπτυχθούν άλλα ιατρικά προβλήματα. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι ο ρευματικός πυρετός. Αν και αυτό συμβαίνει σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, ο ρευματικός πυρετός είναι κοινός στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όταν ένα παιδί έχει ρευματικό πυρετό, μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου καρδιακή νόσο. Ο ρευματικός πυρετός είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων στα παιδιά.

Εξάνθημα και σκασμένα, πρησμένα χείλη που συχνά αιμορραγούν

Παιδί με εξάνθημα, πυρετό και εξαιρετικά ξηρά χείλη

Τι μπορεί να σημαίνει: Ένα παιδί έχει νόσο Kawasaki.

Όταν ένα παιδί έχει εξάνθημα, πυρετό και εξαιρετικά ξηρά χείλη που μπορεί να ραγίσουν και να αιμορραγήσουν, η νόσος Kawasaki είναι μια πιθανή αιτία. Αυτή η ασθένεια, η οποία προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αναπτύσσεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών.

Ενώ η νόσος Kawasaki μπορεί να υποχωρήσει μόνη της εντός 12 ημερών χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως καρδιακές παθήσεις.

Άλλα σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα και μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι κακής λειτουργίας της καρδιάς, περιλαμβάνουν:

Ένας γκρι δακτύλιος γύρω από το χρωματιστό μέρος του ματιού σας

Αλλαγές στη γλώσσα σας, όπως πρήξιμο και κόκκινο χρώμα σαν φράουλα

Αποχρωματισμένο δέρμα

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον  γιατρό σας. Το σημάδι μπορεί να είναι ακίνδυνο, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε. Οι καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζονται ευκολότερα όταν εντοπιστούν έγκαιρα.

Πηγή: healthstories.gr

Pin It on Pinterest

Share This