10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα

Από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα η Λαμπρή γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο αν και σήμα-κατατεθέν είναι οοβελίας σε ολόκληρη τη χώρα που είτε σουβλίζεται σε κήπους και αυλές είτε ψήνεται στο φούρνο των νοικοκυριών. Ωστόσο υπάρχουν έθιμα ανά την ελληνική επικράτεια που κάνουν το Πάσχα ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού τα περισσότερα από αυτά κρατούν για αιώνες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα κάνοντας τις Άγιες Μέρες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.

1. Βροντάδο, Χίος – Μάχη με τις ρουκέτες ανάμεσα στις ενορίες, συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν περήφανα στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση.

perierga.gr - 10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα

2. Καλαμάτα – Σαϊτοπόλεμος. Πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» ή αλλιώς σαϊτοπόλεμος, όπου οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο.

3. Ζάκυνθος – Στάμνες πέφτουν από τα μπαλκόνια. Κατά την Πρώτη Ανάσταση οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια.

4. Λεωνίδιο – Αερόστατα στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στο πέταγμα χρωματιστών φωτεινών αερόστατων.

perierga.gr - 10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα

5. Κρήτη – Κάψιμο του Ιούδα. Σε όλα τα χωριά του νησιού τα παιδιά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν ξύλα έξω από την εκκλησία όπου το βράδυ της Ανάστασης καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα.

6. Κέρκυρα – Μπότιδες. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Πρώτη Ανάσταση, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο.

perierga.gr - 10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα

7. Πάρος – Η αναπαράσταση των Παθών.  Κατά την περιφορά του Επιταφίου του χωριού Μάρπησσα γίνεται αναπαράσταση των Παθών από παιδιά.
8. Σάμος – Τουφέκια. Στον Μαραθόκαμπο μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» δίνεται το σύνθημα για να «βροντήξουν» τα χαρτονένια κανονάκια με τις οβίδες που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι.
9. Κως – Κλειδιά με μπαρούτι. Οι κάτοικοι παίρνουν μεγάλα κλειδιά από κλειδαριές παλαιού τύπου πάνω στα οποία βάζουν μπαρούτι και μετά την Ανάσταση τα χτυπούν στον τοίχο κάνοντας σαματά.

perierga.gr - 10 ελληνικά πασχαλινά έθιμα

10. Κύθνος – Κούνια στην πλατεία. Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη κούνια στην πλατεία και κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές κουνιούνται
Πηγή: perierga.gr

Pin It on Pinterest