“Πολιτική Δειλία ή ο Φόβος της Ενοχής;” Του Δημήτρη Κούκουλα

Στο  φύλλο  της εφημερίδας  «η δημοκρατική  της  Ρόδου»  της 3ης Ιουνίου 2015 και με  τίτλο «Σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για την μη υδροδότηση επενδύτη» υπάρχει  ρεπορτάζ της εφημερίδας  που αφορά την επένδυση μας KAMINARI Eco Park.  Μέσα από τα στοιχεία του φαίνεται  πως «το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου αρνείται την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Ρόπες της Μαλώνας, επειδή κατά την άποψη του  η εν λόγω περιοχή,  “δεν τελεί υπό ανάπτυξη”. Αν το μοναδικό σημείο  που η Μαλώνα εφάπτεται στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου  είναι περιοχή ανάπτυξης ή όχι, ας τους το πουν οι τοπικές αρχές του χωριού μου. Κάποιοι, όπως εν προκειμένω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, είναι εκείνοι που την έχουν  εγκλωβίσει στη μιζέρια και την υπανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν  θέλω να ασχοληθώ άλλο για να βρω απαντήσεις και να κατανοήσω γιατί για  πέντε ολόκληρα  χρόνια μας κρατούν  σε αναμονή για την υδροδότηση. Ίσως οφείλουν  να το εξηγήσουν οι δήμαρχοι κύριοι Παπουράς, Κουσουρνάς και Χατζηδιάκος. Και το οφείλουν, όχι μόνο στο πολίτη και την  τοπική κοινωνία, αλλά  και σε αυτούς που θα μπορούσαν να έβρισκαν δουλειά και εισόδημα μέσα από την επένδυση μας.  Όπως επίσης  θα προσπεράσω  και το  θράσος των διοικούντων την  ΔΕΥΑΡ που απολογούμενοι  στην Εισαγγελία ισχυρίζονται πως απαιτούνται 47.295,21!!!  ευρώ για να μας συνδέσουν  με το υδραγωγείο  που βρίσκεται σε απόσταση μόλις  400 μέτρων! Λες και πρόκειται  να  κατασκευάσουν τον αγωγό South Stream για να μας υδροδοτήσουν!  Προφανώς,  ακόμα και σήμερα , έτσι συνεχίζει να αντιδρά το σύστημα της  (αυτο)διοίκησης,  το οποίο από ότι φαίνεται εξακολουθεί εν πολλοίς να είναι φτιαγμένο από τα ίδια σκάρτα  συστατικά που δημιούργησαν το πρόβλημα στη χώρα. Και επιδιώκει να τιμωρεί με όποιο τρόπο μπορεί, αυτούς που δεν το δοξάζουν. Αδιαφορώντας  αν βυθίζει την τοπική κοινωνία  σε ακόμα πιο  βαθειά αδιέξοδα.  
Όμως  στέλλω την επιστολή μου αυτή γιατί θέλω να σχολιάσω την τελευταία παράγραφο του δημοσιεύματος. Και κυρίως το  σημείο που αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά μου προς τους  Εισαγγελείς Αρείου Πάγου και Πλημμελειοδικών  Ρόδου. Το δημοσίευμα αναφέρει  ότι οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΡ ζητούν από την  Εισαγγελέα Ρόδου κα. Κυριακή Κλιάμπα να θέσει την αναφορά μου στο αρχείο(! ) ισχυριζόμενοι ότι:  «Στην κρινόμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας και των διαβιβαστικών εγγράφων αυτής, ουδέποτε ο μηνυτής  κατέθεσε  το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημόσιου, ποσού….  100 ευρώ»!!!
Εκεί καταντήσαμε ή μάλλον αυτή είναι η κατάντια μερικών  τοπικών αρχόντων μας,  που αναλαμβάνουν θέσεις διοικητικής ευθύνης. Όταν έρχεται η ώρα της κρίσης τους, να προσπαθούν  να ταμπουρωθούν πίσω από δικονομικά τερτίπια, για να αποφύγουν την διερεύνηση από την  Δικαιοσύνη του σύννομου ή μη των πράξεων τους .Πολιτική  ΔΕΙΛΙΑ ή ΦΟΒΟΣ, γιατί έχουν βρεγμένη τη φωλιά τους;  Όμως όποιο από τα δυο και αν δεχθεί κανείς, αυτό που αποδεικνύεται  είναι πως μεταξύ αυτών που τοπικά μας κυβερνούν, είναι και κάποιοι που είναι  πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Εμφανής η έλλειψη θάρρους να μπουν οι ενέργειες τους στην κρίση της δικαιοσύνης και να αντιμετωπίσουν την ετυμηγορία της, πληρώνοντας το τίμημα των  πράξεων τους, αν αποδειχτεί  ότι ευθύνονται για παραλήψεις. Δημοκρατικοί θεσμοί, όπως αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει πλέον να υπηρετούνται από πολίτες που τους σέβονται και δεν τους ευτελίζουν αναζητώντας τρόπους για να κρυφτούν από τις ευθύνες τους  ή κάνοντας  την ανομία πολιτικό ιδεολόγημα. Ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Αλίμονο. Αυτή την Ελλάδα, των δειλών και της ανομίας είναι που θέλουμε να σώσουμε φίλοι μου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Γάκη, Νεκτάριε Σαντορινιέ και Ηλία Καματερέ; Αυτή είναι η Ελλάδα της ελπίδας, της προκοπής, της προοπτικής  και της βιώσιμης οικονομίας  στην οποία αναφέρεστε; Για αυτό το τόπο και τη χώρα είναι που εμείς  κάνουμε τόσες θυσίες, αναλαμβάνουμε  ρίσκα κι αναζητούμε  λύσεις και ισορροπίες για την  επιβίωση της;
Και για εσάς στην ΔΕΥΑΡ,  έχω να σας πω το παρακάτω.  Χαρακτήρισα ως “πολιτική δειλία” και “ένδειξη φόβου” την προσπάθεια σας να αποφύγετε  την  κρίση της Δικαιοσύνης αναζητώντας   άλλοθι. Όμως επειδή ζητήσατε από την κοινωνία να σας εμπιστευθεί και να σας εκλέξει ως μέλη της παρούσας  Δημοτικής Αρχής  προκειμένου να την υπηρετήσετε, οφείλετε και να  αποδείξετε πως  οι ενέργειες σας διέπονται από κανόνες ηθικής και νομιμότητας.  Δείτε λοιπόν κατάματα τις πραγματικές σας ευθύνες και ζητήσετε εσείς οι ίδιοι να εκδικαστεί από την Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.  Και να αποδείξετε  αφενός πως οι ενέργειες σας δεν χαρακτηρίζονται  από  εμπάθεια και αφετέρου ότι εμείς οι πολίτες δεν  εμπιστευτήκαμε τις  τύχες του νησιού μας  σε άτομα  κατώτερα  των περιστάσεων με ανασφαλείς και εγωκεντρικές συμπεριφορές , που μόλις δουν τα δύσκολα κρύβονται  πίσω από πολιτικές πλάτες και παραθυράκια των νόμων. Στην Ελλάδα του αύριο, δεν μπορεί να έχουν πλέον θέση πρακτικές  που ενσαρκώνουν τις φοβίες και τις ψυχώσεις που διαχέει το καθεστώς ανομίας.
Έτσι δεν μας είπατε  πως πρέπει να αντιδρά ο κάθε  συνειδητοποιημένος  πολίτης σε μια οργανωμένη  κοινωνία πολιτών που αναζητά διεξόδους στα αδιέξοδα της, κύριοι Βουλευτές ή μήπως κάνω λάθος;
Δημήτρης Κούκουλας
Για λογαριασμό της επένδυσης KAMINARI Eco Park.

Pin It on Pinterest