Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για επιτάχυνση των αποζημιώσεων από τη θεομηνία στη Λέρο

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων σε πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέρου, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Λέρο.

Η ερώτηση του κ. Κόνσολα απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βούτση, να εξετάσει και το ζήτημα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Λέρου για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Η καταγραφή των ζημιών είναι το πρώτο βήμα και είναι θετικό ότι προχωράει. Η εμπειρία, όμως, από τις καταστροφές που έπληξαν και τη Ρόδο, μας διδάσκει ότι το δύσκολο είναι η υπέρβαση των χρονοβόρων διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Πρέπει να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες και αυτός είναι ο στόχος της δικής μου παρέμβασης. Ευελπιστώ ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί με ευελιξία για τις αποζημιώσεις στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να δείξει αυξημένα αντανακλαστικά στο θέμα των αποζημιώσεων προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

                                             Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

  1. Κύριο Υπουργό Οικονομικών
  2. Κύριο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

ΘΕΜΑ: «Επιτάχυνση των διαδικασιών για τους πληγέντες πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους από τη θεομηνία και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λέρο»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Τα ακραία καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λέρο δημιούργησαν αξεπέραστα προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε πολίτες, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και στις υποδομές του νησιού.

Το έργο της καταγραφής των ζημιών ολοκληρώνεται αλλά προέχει η επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων σε πολίτες, επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού.

Η εμπειρία από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Ρόδο, πριν από δυόμιση χρόνια, επιβάλλει την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να υπάρξει ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, στο μέτρο του δυνατού.

Υπάρχουν πολίτες και επαγγελματίες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, αγρότες που καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους αλλά και κτηνοτρόφοι που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Σημαντικές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές του νησιού, που επιβάλλουν την αποκατάστασή τους και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Πότε θα εγκριθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πολίτες και επαγγελματίες της Λέρου, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
  2. Εάν ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέρου που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειες και στο ζωικό τους κεφάλαιο.
  3. Εάν ο Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Λέρου για να αποκατασταθούν οι ζημιές  στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές του νησιού.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest