Οικολογικά Ροδιακά: ΔΕΥΑ Ρόδου: Θολό τοπίο

Τα Οικολογικά Ροδιακά επανέρχονται σήμερα για πολλοστή φορά στα θέματα της ΔΕΥΑ Ρόδου αφού τα μεγάλα θέματα με τα οποία κυρίως ασχολείται η εταιρεία, δηλαδή οι υδάτινοι πόροι και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, είναι ανοικτά στο νησί μας.

Για μια ακόμα φορά θέλουμε να τονίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου μας η σωστή διαχείριση και των δύο αυτών ζητημάτων. Για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε και είχαμε μια σύντομη συζήτηση με το νέο πρόεδρο της εταιρείας, το Δημήτρη Τσίκκη. Τα βασικά σημεία της συζήτησης, τα συμπεράσματά μας όπως επίσης και την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, σας τα μεταφέρουμε παρακάτω.

Φράγμα Γαδουρά – Θα λειτουργήσει φέτος;

Φράγμα Γαδουρά. Ποιος μας λέει την αλήθεια;

Δύσκολα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι θα είμαστε σε θέση να πιούμε νερό από το Φράγμα Γαδουρά φέτος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δηλώνει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να δεχθεί το νερό από το Φράγμα όμως προβάλλει ως λόγο μη σύνδεσης των δεξαμενών με το δίκτυο το γεγονός ότι δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης και δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες δοκιμές. Να σημειώσουμε ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και την αντιπαράθεση με τον αντιπεριφερειάρχη Ι. Φλεβάρη, ο Δ. Τσίκκης δηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν οι δεξαμενές στους Αγ. Αποστόλους και τα Ασγούρου συνολικής χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα δεξαμενή.

Δεν μας συμφέρει η τιμή

Το ταχυδιυλιστήριο  στο Χαράκι

Όπως είχαμε γράψει στις 8 Ιανουαρίου φέτος, ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι να διαχειρίζεται η ίδια το Φράγμα και να «πουλάει» το νερό στη ΔΕΥΑΡ. Για το θέμα όμως του αντιτίμου που πρέπει να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ για να προμηθεύεται το νερό του Φράγματος και που πρόχειρα υπολογίζεται από την Περιφέρεια στα 10 λεπτά του ευρώ, ο πρόεδρος της εταιρείας δηλώνει ότι αυτή η τιμή δεν είναι συμφέρουσα αφού αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο, δηλαδή περίπου 4 λεπτά/κυβικό μέτρο. Σημειώνει μάλιστα ότι μόνο εάν υπάρξει τιμή που να συμφέρει την εταιρεία θα πάρει αυτή το νερό του Φράγματος καθώς τουλάχιστον στο Β. Τρίγωνο του νησιού υπάρχει επάρκεια!

Τι λέει η Περιφέρεια;

Η Περιφέρεια από την πλευρά της εμφανίζεται να επιρρίπτει ευθύνες στη ΔΕΥΑΡ αφού ανεπίσημα δηλώνει ότι … περιμένει έγγραφο της εταιρείας για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες σύνδεσης. Καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για τη λογική του παραλόγου.

Τσίκκης και Φλεβάρης. Μήπως πρέπει να συναντιούνται πιο συχνά;

Όπως γράφουμε παραπάνω η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το θέμα του Φορέα Διαχείρισης εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να είναι αυτή αποκλειστικός διαχειριστής είτε στην καλύτερη περίπτωση να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΡ ή με το Δήμο Ρόδου. Τονίζεται όμως ότι η σύσταση του Φορέα δεν είναι προϋπόθεση για τη σύνδεση με το δίκτυο. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση και στους δύο Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε ότι το πιο πιθανό είναι το έργο να το λειτουργήσει ο ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους και μετά να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία που φυσικά θα πρέπει να πληρωθεί για να κάνει κάτι τέτοιο.

Αναβάθμιση ΒΙΟΚΑ και σύνδεση Αρχαγγέλου και Αφάντου – Χάθηκαν (;) €37,5 εκ.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Βόδι

Το πολύπαθο αυτό έργο φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά τίθεται υπό αμφισβήτηση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τελευταίος σχεδιασμός προέβλεπε το έργο με την ονομασία «Αύξηση Δυναμικότητας ΕΕΛ Ρόδου, αγωγός μεταφοράς Λυμάτων Αρχαγγέλου – Αφάντου και αγωγοί Κολυμπίων» να περιλαμβάνει τις μελέτες και την εκτέλεση και των τριών αυτών υποέργων. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2014 με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ με προϋπολογισμό €38,5 εκ στις 4/4/2012 και η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν οι 39 μήνες.

Στην πραγματικότητα όμως υλοποιήθηκαν μόνο η μελέτη για τα δίκτυα των Κολυμπίων (προϋπ. €125.356) και η προμελέτη αύξησης δυναμικότητας του ΒΙΟΚΑ στο Βόδι κατά 100.000 ισοδύναμους κατοίκους (προϋπ. €698.910). Τα υπόλοιπα υποέργα έχουν απενταχθεί και έτσι η απορρόφηση περιορίστηκε στο 2,15% με αποτέλεσμα να χαθούν οι πόροι από την τρέχουσα προγραμματική επίπεδο και επιπλέον να πρέπει τώρα να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν εκ νέου.

Στην ουσία βέβαια ξαναγυρνάμε πολλά χρόνια πίσω αφού πλέον δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για την εκτέλεση του έργου της σύνδεσης Αρχαγγέλου και Αφάντου με τις εγκαταστάσεις στο Βόδι. Η άποψη του Περιφερειάρχη και του Δ. Τσίκκη είναι να μην γίνει ο αγωγός αυτός αλλά τοπικοί βιολογικοί σταθμοί. Αυτό, εκτός του ότι θα πάει το έργο πίσω τουλάχιστον δέκα χρόνια, απειλεί και τα έργα των δύο μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί (δηλ. δίκτυα Κολυμπίων και Αναβάθμιση ΒΙΟΚΑ) διότι αν δε βρεθεί συνολική λύση το μεν πρώτο δε θα έχει αποδέκτη, το δε δεύτερο δε θα πληροί τους όρους της επέκτασης δηλαδή τον ισοδύναμο πληθυσμό. Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο των Κολυμπίων αν δεν βρεθεί αποδέκτης των λυμάτων!

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο ΒΙΟΚΑ τώρα είναι απαράδεκτη και αμφιβάλλουμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στις σημερινές ανάγκες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έπρεπε να λειτουργούν και οι δύο γραμμές εκ περιτροπής, όμως τα τελευταία χρόνια δουλεύει μόνο η μία, η δε δεύτερη είναι μάλλον αχρηστευμένη διότι χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά από αυτή για να επιδιορθώνεται η πρώτη. Το βέβαιο πάντως είναι, και όλοι συμφωνούν, ότι η αναβάθμιση είναι αναγκαία ακόμα και αν δεν συνδεθούν Αφάντου και Αρχάγγελος.

Αντλιοστάσια

Είναι γνωστό το πρόβλημα με τα αντλιοστάσια, ειδικά της περιοχής Κρητικών και Καλλιθέας. Αυτό μάλιστα οδήγησε τις τελευταίες μέρες μέχρι και στη σύλληψη του προέδρου της ΔΕΥΑΡ δυο φορές ενώ για την ίδια υπόθεση επιβλήθηκε πρόστιμο €4.000 από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη ΔΕΥΑ Ρόδου (εφημ. Ροδιακή). Η κατάσταση είναι τόσο αφόρητη που οι κάτοικοι της περιοχής Κρητικών υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά που οδήγησε στην πρώτη σύλληψη του Δ. Τσίκκη.

Το αντλιοστάσιο στα Κρητικά για το οποίο εξαντλήθηκε η υπομονή των κατοίκων

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ μας ενημέρωσε ότι έχει ανατεθεί σε εργολάβο η συντήρηση των δύο αντλιοστασίων ενώ θα υπάρξουν και συστήματα τηλεειδοποίησης. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για μαγικές λύσεις. Στο άρθρο μας στις 16 Μαΐου 2013 είχαμε ενημερωθεί για την προμήθεια τεσσάρων φίλτρων αξίας €60.000 που θα έλυναν το πρόβλημα, ενώ μερικές μέρες αργότερα ( 22 Μαΐου 2013) υπεγράφη σύμβαση εκπόνησης της μελέτης: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ Η/Μ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΩΝ Δ.Ε. ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» μεταξύ ΔΕΥΑΡ και εταιρείας μελετών. Επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου σε δηλώσεις του στις 9/3/2015 αναφέρθηκε σε πιλοτικό πρόγραμμα που θα βάλει τέλος στα προβλήματα από τις άσχημες οσμές από τα αντλιοστάσια και τους βιολογικούς με τη βοήθεια του βουλευτή στον Καναδά Γ. Κάννη (Δημοκρατική, ηλ. έκδ. 10/3/2015). Τα αποτελέσματα βέβαια είναι πολύ διαφορετικά, οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα απαλλαγούμε ποτέ από τις οσμές αυτές.

Αντλιοστάσιο μπροστά από τα ξενοδοχεία της Ιξιάς. Τη λες και τουριστική περιοχή

Βιολογικός Λίνδου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ μας ενημέρωσε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Προμήθεια – Εγκατάσταση και Λειτουργική Σύνδεση εξοπλισμού για τον Εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της υφιστάμενης ΕΕΛ Λίνδου – Ρόδου» δηλαδή του Βιολογικού της Λίνδου, στον οποίο έχουμε κατά κόρο αναφερθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν €953.728 και το έργο δημοπρατήθηκε στις 21/8/2014. Η ΔΕΥΑΡ ελπίζει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες περίπου οπότε είναι πιθανόν να προλάβει και μέρος της φετινής τουριστικής περιόδου.

ΒΙΟΚΑ Λίνδου. Μάλλον υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για λειτουργία του εντός διμήνου

Βέβαια στην υπογραφή της σύμβασης στο Δημαρχείο Ρόδου ο Περιφερειάρχης ζητώντας να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα είπε πως το έργο πρέπει να υλοποιηθεί σε οκτώ μήνες ενώ η αντιπρόεδρος της αναδόχου εταιρείας ENVITEC ΑΕ Μαργ. Αντωνοπούλου εγγυήθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και λίγο νωρίτερα (εφ. Δημοκρατική, 10/3/2015). Συνεπώς η τωρινή εκτίμηση του Δ. Τσίκκη για δίμηνο είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη. Μέχρι τότε καταλαβαίνουμε όλες και όλοι τι θα γίνεται.

Τα οικονομικά της εταιρείας

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφερόμενος στα οικονομικά επανέλαβε ότι θα ακολουθηθεί επιθετική πολιτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου €20 εκ. από ανείσπρακτους λογαριασμού και να υπενθυμίσουμε ότι σε σχετικό μας άρθρο το Δεκέμβριο του 2012 ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Παν. Κυριακούλης είχε μιλήσει για ένα ποσό της τάξης των €17 εκ. που είναι τα έσοδα της εταιρείας για μια ολόκληρη χρονιά. Το 60% ήταν χρέη επιχειρήσεων και το 40% ιδιωτών. Βλέπουμε λοιπόν ότι όχι μόνο δε μειώθηκαν οι οφειλές μέχρι σήμερα αλλά έχουν αυξηθεί.

Συμπέρασμα

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην αδυναμία σε αυτό το νησί να συνεννοηθούμε στοιχειωδώς. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε ειδικά σε ότι αφορά τις σχέσεις των εκπροσώπων του 1ου και 2ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι ποιος κάνει κουμάντο και όχι τι τελικά θα γίνει προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος αδυνατώντας δηλαδή ουσιαστικά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Από την άλλη πλευρά μόνο ανησυχία προκαλεί η ελαφρότητα που αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά προβλήματα όπως η επάρκεια και ποιότητα του νερού και η σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Εάν λοιπόν για έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε ούτε να τα λειτουργήσουμε (πχ Φράγμα Γαδουρά), τι θα πρέπει να περιμένουμε για έργα που θα σχεδιαστούν για το μέλλον; Προσπαθούμε ξανά, όχι να αλλάξουμε εμείς αλλά να αλλάξουμε το περιβάλλον. Τους καρπούς αυτής της πολιτικής όμως θα τους δρέψουμε σύντομα.

Οικολογικά Ροδιακά

Pin It on Pinterest