Δήλωση του Γιώργου Υψηλάντη για την κατάργηση ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ

Η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, ήταν για τη ΡΟΠΟΑΝ αναμενόμενη. Την προεξοφλήσαμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Οκτωβρίου. Το επαναλάβαμε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου, στις 23 Νοεμβρίου.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτό που καταργήθηκε;

  • Ένας τοπικός φόρος, που επιβλήθηκε στα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων, που είχε αρκετές στρεβλώσεις και αδικίες για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και ληστρικού χαρακτήρα υπερβολές (5% πρόστιμο ανά μήνα).
  • Ένας τοπικός φόρος που είχε σαν σκοπό την υλοποίηση κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων και έργων των δήμων της Δωδεκανήσου -πέραν εκείνων που προβλέπονται να καλύπτονται από τακτικούς πόρους, όπως καλύπτονται από όλους τους άλλους δήμους της χώρας- που όμως σχεδόν ποτέ και σχεδόν καθόλου δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.
  • Ένας τοπικός φόρος για τον οποίο ποτέ δεν δόθηκε αναλυτικός απολογισμός χρήσης και αποτελεσμάτων, ώστε να αξιολογηθεί από τους δημότες η χρησιμότητά του.

Ήταν λοιπόν επόμενο, τη στιγμή που η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση τον απαξίωσε, τον διαστρέβλωσε και εντέλει τον υπέσκαψε, να αντιδράσουν όλοι εκείνοι που δεν έβλεπαν κανένα αντίκρισμα στις δικές τους επιβαρύνσεις, δεν έβλεπαν να πιάνουν τόπο τα λεφτά τους. Είναι εξαιρετικά υποκριτικό, να ζητά σήμερα ο Δήμος απ’ αυτούς τα ρέστα.

Ο Δήμος Ρόδου, είχε τη δική του ευκαιρία. Έπρεπε από καιρό να εξορθολογήσει τον ΔΗΦΟΔΩ, με διάλογο και συναίνεση ή να τον καταργήσει ο ίδιος. Ο διάλογος έγινε, η συναίνεση θα μπορούσε τότε να εξασφαλιστεί, ο ίδιος όμως ο Δήμος δεν προχώρησε. Αδιάφορος και αλαζονικός, έπαιξε μέχρι τέλος στη γραμμή της σύγκρουσης. Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα!

Η σημερινή δημοτική αρχή, αντί να εμμένει στην ίδια γραμμή με αυτή της προκάτοχής της, οφείλει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δυστυχώς δεν είναι ούτε ευχάριστη, ούτε βεβαίως τόσο αδιάφορη ώστε να το παίζουν κάποιοι «υπεράνω».

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι από τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2015, πρέπει να διαγραφούν 7.413.000€ από το σκέλος των τακτικών εσόδων, προερχόμενα από τον ΔΗΦΟΔΩ.  Επίσης άλλα 16.774.944€ από τις σχετικές απαιτήσεις παρελθουσών χρήσεων. Ένα σύνολο λοιπόν 24.187.944€ παύει να υφίσταται στα έσοδα του Δήμου για το 2015.

Τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν με επιβολή νέου τοπικού φόρου, αλλά ούτε και με αύξηση των ήδη υφιστάμενων φόρων. Ούτε οι δημότες θα το ανεχτούν, αλλά ούτε και εμείς ως αντιπολίτευση θα το επιτρέψουμε. Γιατί απλά ο κόσμος, δεν το αντέχει!

Αντίστοιχα και οι δαπάνες του Δήμου, πρέπει να μειωθούν ισόποσα, αν βέβαια θέλει να τηρήσει τις εντολές της τρόικα και των μνημονίων για «ισοσκελισμένο» προϋπολογισμό. Ποιες δαπάνες όμως θα περικοπούν; Οψόμεθα, στην αναγκαστική πλέον τροποποίηση του προϋπολογισμού, που πρέπει να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα έγκαιρα.

Το θέμα όμως για τη ΡΟΠΟΑΝ, δεν είναι λογιστικό, είναι βαθιά πολιτικό. Στο Δήμο Ρόδου, δεν μένει άλλος δρόμος, απ’ αυτόν που έπρεπε εδώ και χρόνια να ακολουθεί μαζί με το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτός είναι ο δρόμος της δυναμικής διεκδίκησης για την ακύρωση του κουτσουρέματος πόρων που της έχει επιβάλει η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Σ’ αυτόν τον αγώνα, σ’ αυτή τη διεκδίκηση, χρειάζεται δίπλα του το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, το σύνολο της κοινωνίας. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν, ούτε να προκαλεί, ούτε να συγκρούεται μαζί τους!

Αυτόν τον δρόμο, εμείς θα τον στηρίξουμε, αν βεβαίως η δημοτική αρχή θελήσει να τον ακολουθήσει.

Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή συγκυβέρνηση, έχει κλειστά τ’ αυτιά της στην κοινωνία και ανοιχτά μόνο στους δανειστές της. Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θέλει ούτε καν να την ακούει.

Γι’ αυτό κι η μόνη τελικά ουσιαστική διεκδίκηση δεν είναι απλά η ακύρωση της πολιτικής της, αλλά η κατάργηση αυτής της ίδιας της συγκυβέρνησης!

 

Pin It on Pinterest