«Από τις 226 θέσεις που προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας, μόνο οι 7 αφορούν τα νησιά μας”

Από τις 226 θέσεις τακτικού προσωπικού, που προκηρύχθηκαν στον τομέα της Υγείας, μόνο οι 7 αναφέρονται στα Δωδεκάνησα, επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι η προκήρυξη 4Κ/2015 (ΦΕΚ 5 ΑΣΕΠ 15-10-2015) προβλέπει την πρόσληψη μόνο 3 νοσηλευτών για τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Καλύμνου, 1 φαρμακοποιού για τον ΕΟΠΥΥ Ρόδου, 1 φαρμακοποιού για το νοσοκομείο της Κω, 1 βοηθού θαλάμου για τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου και 1 φαρμακοποιού για τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι ανάγκες στα Δωδεκάνησα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις 7 θέσεις που κατανέμονται με τη συγκεκριμένη προκήρυξη και χαρακτηρίζει εμπαιγμό τη συγκεκριμένη κίνηση του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα, μάλιστα, κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες και τις δομές του Υπουργείου Υγείας στα Δωδεκάνησα αλλά και την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό στη Σύμη, στην Κάσο, στη Νίσυρο, στο Αγαθονήσι, στους Λειψούς, στην Ψέριμο, στην Τήλο, στη Χάλκη και στην Όλυμπο Καρπάθου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Από τη συγκεκριμένη προκήρυξη είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται, ως προτεραιότητα, την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Από τις 226 θέσεις, μόνο 7 κατανέμονται στα Δωδεκάνησα και μόνο 3 θέσεις νοσηλευτών για τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Καλύμνου που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό υποστελέχωσης.

Προκύπτει, όμως, και η ανάγκη επείγουσας παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας για τα νησιά που έχουν μείνει χωρίς γιατρό. Τα κενά δεν μπορούν να καλύπτονται με ολιγοήμερες μετακινήσεις γιατρών από το ένα νησί στο άλλο, η πρακτική  αυτή έχει εξαντλήσει τα όρια της, δεν αποτελεί λύση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άνιση αντιμετώπιση της Δωδεκανήσου στην προκήρυξη θέσεων 4Κ/2015 (ΦΕΚ 5 ΑΣΕΠ 15-10-2015) του Υπουργείου Υγείας και ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών στα νησιά»

Κύριε Υπουργέ,

Με την προκήρυξη 4Κ/2015 (ΦΕΚ 5 ΑΣΕΠ 15-10-2015) προκηρύχθηκαν 226 θέσεις ΠΕ και ΥΕ σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Από αυτές, μόνο οι 7 κατανέμονται σε υπηρεσίες και δομές του Υπουργείου Υγείας στα Δωδεκάνησα τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Καλύμνου κατανέμονται μόλις 3 θέσεις νοσηλευτών, κάτι που συνιστά εμπαιγμό.

Σε αυτή τη συγκυρία, οι πλέον υποστελεχωμένες δομές υγείας βρίσκονται στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα. Οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την γεωγραφική ασυνέχεια καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική  την κάλυψη, κατά προτεραιότητα, των αναγκών των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά.

Το Υπουργείο, όμως, όπως αποκαλύπτεται και από την προκήρυξη, έχει θέσει άλλες προτεραιότητες.

Παράλληλα, οξύνεται το πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές της Δωδεκανήσου.

Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης γιατρών στη Σύμη, στην Κάσο, στη Νίσυρο, στο Αγαθονήσι, στην Τήλο, στους Λειψούς, στη Χάλκη, στην Ψέριμο και στην Όλυμπο Καρπάθου που είναι χωρίς ιατρική κάλυψη και φροντίδα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Με ποια κριτήρια κατανεμήθηκαν στα Δωδεκάνησα μόλις 7 θέσεις προσωπικού από τις 226 που περιλαμβάνει η προκήρυξη 4Κ/2015 (ΦΕΚ 5 ΑΣΕΠ 15-10-2015) του Υπουργείου Υγείας;

2.Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για να καλυφθούν οι ανάγκες προσωπικού σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες, των δομών δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα;

  1. Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα  σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τα νησιά που αυτή τη στιγμή είναι χωρίς γιατρό, όπως η Σύμη, η Κάσος, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Τήλος, η Χάλκη, η Ψέριμος και η Όλυμπος Καρπάθου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest