Τσίπρας: Μοναδική λύση για το προσφυγικό η συνεργασία με την Τουρκία

Την αναγκαιότητα συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.

«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε παράλληλα, ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία».

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας, ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε εν συνεχεία, ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας συνόδου μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου.

πηγή: enikonomia.gr

Pin It on Pinterest

Share This