Το ΕΣΠΑ επιδοτεί 12.700 πρώην ανέργους του ΟΑΕΔ και επιχειρήσεις

Ανοίγει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και επιδοτεί πρώην άνεργους του ΟΑΕΔ που άνοιξαν επιχείρηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014, αλλά και εταιρείες που αύξησαν φέτος τις θέσεις απασχόλησής τους.

Στόχος της δράσης που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ είναι να στηριχθούν 12.700 εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα παραχώρησαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται: Σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.

Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 12 επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης. Η διατήρηση της λειτουργίας θα διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία του επιτόπιου ελέγχου από εκπροσώπους του Οργανισμού. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έκαναν προσλήψεις για να επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν προσλάβει πρώην ανέργους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό που είχαν τον Δεκέμβριο.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης ή 40 θέσεων μερικής απασχόλησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

πηγή: enikonomia.gr

Pin It on Pinterest