Πολιτικές αποφάσεις Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης νοτίου Δωδεκανήσου

«Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που φέρνουν τον αποκλεισμό και τον μαρασμό στα νησιά μας, την φτώχεια  στους εργαζομένους στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  που επιβάλουν  απολύσεις και διαθεσιμότητες στην αυτοδιοίκηση,  που έφεραν  τις μαζικές απολύσεις στην ΕΡΑ Ρόδου και στην ΔΕΥΑΡ».

Τα μέλη της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης νοτίου Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν  τις γενικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα κινηθεί η δράση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στα ιδιαίτερα ζητήματα του Νομού. Μεταξύ των άλλων στην  απόφαση αναφέρεται:

Βασικός άξονας του προβληματισμού των μελών της Συνδιάσκεψης ήταν οι επιπτώσεις των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις κοινωνίες των νησιών.

Οι επιλογές της συγκυβέρνησης, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τρόικας,  εντείνουν την οικονομική ύφεση και την ανεργία, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό περιβάλλον για τον λαό. Η κυβέρνηση  προκειμένου να επιβάλει τις αντικοινωνικές πολιτικές επιλέγει τον αυταρχισμό  και δεν διστάζει να υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι πολιτικές αυτές είναι οδυνηρές για τους κατοίκους των νησιών μας. Η αποδυνάμωση των δημοσίων υπηρεσιών, η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών αλλά και με την υπόλοιπη χώρα εντείνουν την απομόνωση των νησιών και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης στους νησιώτες.

Η νησιωτική περιοχή μας βιώνει τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων στον τουρισμό καθώς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την φαινομενική  αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Παράλληλα οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες είναι πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση ενώ οι πρώτες μαζικές απολύσεις πραγματοποιήθηκαν στην ΕΡΑ Ρόδου και στην ΔΕΥΑΡ.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει  περιοχές μοναδικού κάλους και αξίας υποβαθμίζοντας το περιβάλλον όπως  και τις βασικές στρατηγικής σημασίας υποδομές για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τόπου όπως είναι τα λιμάνια και το αεροδρόμιο καθώς και η αλόγιστη και εκτός κλίμακας εκμετάλλευση του ευαίσθητου νησιωτικού χώρου και  των μικρών και πολύ μικρών ιστορικών οικισμών βαφτίζοντας τους «εγκαταλελειμμένους» προωθώντας «αναπτυξιακά» μοντέλα ήδη αποτυχημένα σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Για τους λόγους αυτούς οι γενικές κατευθύνσεις της οργάνωσής περιλαμβάνουν:

  • Την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, η κατάρρευση των οποίων προσλαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

  • Την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης

  • Την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των  υποδομών των νησιών μας

  • Την υπεράσπιση βασικών δημόσιων αγαθών όπως είναι το νερό και η ενέργεια

  • Την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

*     Τη στήριξη των δομών αλληλεγγύης που οργανώνονται από κοινωνικούς ή άλλους φορείς και ομάδες για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ΑμΕΑ.

      *   Τη διαρκή πάλη κατά του φασισμού και της ξενοφοβίας.

      * Την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νησιωτών.

     *      Την ενεργοποίηση όλων των μελών και φίλων του κόμματος, αλλά και κάθε δημοκράτη πολίτη, σε κοινούς αγώνες που θα μπουν εμπόδιο των καταστροφικών πολιτικών.

 Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη που θα επηρεάσουν ο μέλλον του τόπου.

 Προχωρούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτοδιοικητικά σχήματα που έχουν αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.

Στην διαμόρφωση ενός τέτοιου ευρύτερου αυτοδιοικητικού ρεύματος, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην πολύπλευρη κοινή προσπάθεια, με την παρουσία και τον ρόλο τους, με διαρκή επιδίωξη διεύρυνσης και συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και πολιτών, στην προοπτική για την ανατροπή του κατεστημένου αυτοδιοικητικού τοπίου στα Δωδεκάνησα και στο νότιο Αιγαίο.

Για τα νησιά μας έχουμε όραμα. Έχουμε κέφι και θέληση να το διεκδικήσουμε. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε όχι μόνο τη ψήφο των πολιτών, αλλά και τη συμμετοχή τους.

Συγκεκριμένα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου αποφάσισε να στηρίξει αντιμνημονιακά αυτοδιοικητικά σχήματα στους Δήμους και την Περιφέρεια, με το δεδομένο ότι καμία συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με φθαρμένες πολιτικές και αναξιόπιστα πρόσωπα.

Για τις ευρωεκλογές

Στη μάχη των ευρωεκλογών έχουμε ένα μεγάλο όπλο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συσπειρώνει την ευρωπαϊκή αριστερά και αφυπνίζει κοινωνικές δυνάμεις, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλεται σήμερα στην Ευρώπη.

 Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για την ανάδειξη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού δημόσιου δημοκρατικού και κοινωνικού  χώρου, ενάντια στην κυριαρχία του πιο ακραίου επιθετικού νεοφιλελευθερισμού,  ενάντια στην κυριαρχία του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου.

  Για να το πετύχουμε, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ:

     1.      Να δυναμώσουμε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των οργανώσεών  μας στη νότια Δωδεκάνησο.

2.      Να ενισχύσουμε την παρουσία και ενεργό συμμετοχή μας στους αγώνες των εργαζομένων και τα κινήματα της περιοχής.

3.      Να κάνουμε πιο ουσιαστική και καθημερινή την παρέμβασή μας στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση,

4.      Να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με την νεολαία και τις δράσεις αλληλεγγύης της Ρόδου και των άλλων νησιών μας.

5.      Η κοινωνική και ταξική προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν στην κρίση είναι απαραίτητη για να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε την τοπική πραγματικότητα με επιστημονική μεθοδολογία, στηριγμένοι στη δουλειά που ήδη έχει γίνει για το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα στην νησιωτική περιοχή μας. Τέλος είναι αναγκαίο  να εργασθούμε συλλογικά και συστηματικά για την εφαρμογή  αυτού του προγράμματος στην αυτοδιοίκηση στην Δωδεκάνησο  όπως και την μελλοντική διακυβέρνηση από την Αριστερά.

Pin It on Pinterest