Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην “καρδιά” της Κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην «καρδιά» της ΑΟΖ Κύπρου ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας. Εξέδωσε NAVTEX και στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες σε τρία οικόπεδα ακόμη και δυτικά της Πάφου. Κι όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.  

Σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, το Barbaros Hayrettin Pasa και τα δύο συνοδευτικά σκάφη M/V Bravo Supporter και M/V Deep Supporter θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες ακόμη και στα όρια των περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει στην ΑΟΖ της ως οικόπεδα 4, 5 και 6.

Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν την περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα οι έρευνες θα διαρκέσουν, όπως θέλει η Τουρκία, μέχρι τις 13 Μαΐου.

Την περιοχή των τριών αυτών οικοπέδων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και το οικόπεδο 1, η Άγκυρα τα θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και εγείρει αξιώσεις όσον αφορά στα ενεργειακά κοιτάσματα. Είναι η πρώτη φορά όμως που εκδίδει NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών.

Πληροφορίες από στρατιωτικό επίπεδο σημειώνουν επίσης πώς στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου η Τουρκία προγραμματίζει αεροναυτικές ασκήσεις το επόμενο διάστημα. Προφανώς για να προσφέρει κάλυψη στο «Barbaros» να κάνει τις έρευνες του.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση αποτελεί συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και πρόσφατα η Άγκυρα στην ανατολική πλευρά του νησιού, επικαλύπτοντας τμήμα του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση από τη Λευκωσία, αν και θεωρείται βέβαιο πώς θα υπάρξει.

Όσον αφορά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που συμφώνησε στην ανταλλαγή επιτροπών σε ρόλο «εγγυητή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού ούτε λόγος.

Ο κ. Βενιζέλος δεν αντιδρά καν στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, θα αντιδράσει γι’ αυτές στην Κύπρο για να χαλάσει τα νέο-οθωμανικά σχέδια του φίλου του Αχμέτ Νταβούτογλου;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest