Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο

Παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για τις ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Στην ερώτηση του ο κ. Κόνσολας, ζητά να ενισχυθεί με 4 γιατρούς, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΕΚΑΒ και της ίδρυσης σταθμού στο νησί να υπάρξει άμεση τοποθέτηση ενός οδηγού ασθενοφόρου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται, επίσης, στις κενές θέσεις στα αγροτικά ιατρεία του νησιού, όπως στην Όλυμπο και στο Μεσοχώρι, επισημαίνοντας ότι το κίνητρο παροχής στέγης αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετό για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρούς.

Σε δήλωση του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι ελλείψεις γιατρών στο Κ.Υ Καρπάθου, ο πληθυσμός του νησιού τη θερινή περίοδο πολλαπλασιάζεται και απαιτείται η τοποθέτηση 2 γιατρών με ειδικότητα γενικής ιατρικής, ενός καρδιολόγου και ενός ορθοπεδικού. Άμεσης προτεραιότητας θεωρείται και η προκήρυξη θέσης επικουρικού γιατρού, με ειδικότητα γενικής ιατρικής, για την Όλυμπο.

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει να επανεξετάσει και τα κίνητρα για τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων στα ακριτικά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Αποδεικνύεται ότι το κίνητρο της παροχής στέγης δεν είναι αρκετό για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον γιατροί προκειμένου να στελεχωθούν αγροτικά ιατρεία Ολύμπου Μεσοχωρίου και Αρκάσας.

Χρειάζονται βαθμολογικά αλλά και θεσμικού χαρακτήρα κίνητρα που συνδέονται με την προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Χρειάζεται τόλμη και εύχομαι να γίνει αντιληπτό από αυτούς που πρέπει, θα το θέσω και προσωπικά στον Υπουργό Υγείας».

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

                                                                    

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: ”Άμεση ενίσχυση με προσωπικό των δομών δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο και ενίσχυση των κινήτρων για τους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές”

Κύριε Υπουργέ,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρίζονται από διαρκή ένταση. Οι δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και τις περισσότερες ελλείψεις προσωπικού από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

Ιδιαίτερα στην Κάρπαθο τα προβλήματα εντείνονται και απαιτείται η άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας, αλλά και στα αγροτικά ιατρεία του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού διεκδικούν το αυτονόητο, την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στον τόπο τους. Να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν ακόμα και για να αναζητήσουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία.

Σας επισημαίνω, επίσης, ότι ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται τη θερινή περίοδο και οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Αυτή τη στιγμή, καθίσταται αναγκαία η έκδοση προκήρυξης για 4 θέσεις επικουρικών γιατρών στο Κ.Υ Καρπάθου που θα περιλαμβάνουν 2 γιατρούς με ειδικότητα γενικής ιατρικής, έναν καρδιολόγο και ένα ορθοπεδικό, ενώ πρέπει να υπάρξει προκήρυξη θέσης για ένα γιατρό παθολόγο ή γενικής ιατρικής που θα καλύψει τη θέση στο Π.Ι. στην Όλυμπο.

Με δεδομένο ότι επίκειται η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ με τη δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στο νησί, πρέπει να καλυφθεί και η θέση οδηγού ασθενοφόρου.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης στα αγροτικά ιατρεία των ορεινών χωριών της Καρπάθου αποδεικνύουν ότι το κίνητρο της παροχής στέγης δεν επαρκεί για να εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις θέσεων που γίνονται να αποβαίνουν άκαρπες και άγονες.

Είναι σαφές ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το εύρος των κριτηρίων, να θεσπιστούν βαθμολογικά και θεσμικού χαρακτήρα κίνητρα που να αφορούν στη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών και να συνδέονται με τον χρόνο υπηρεσίας στις δυσπρόσιτες, ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δομές δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο εξ αιτίας της υποστελέχωσής τους.

2. Εάν προτίθεται να προκηρύξει την κάλυψη των 5 θέσεων επικουρικών γιατρών για το Κ.Υ. Καρπάθου αλλά και για το Π.Ι. Ολύμπου.

3. Εάν προτίθεται να θεσμοθετήσει βαθμολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, που να συνδέονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας σε αυτές.

Pin It on Pinterest