Διήμερο συναντήσεων Δημάρχου Ρόδου στην Αθήνα για ΦΠΑ, προσφυγικό, δημοτική περιουσία και ανταποδοτικά τέλη

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποφάσισε ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, παρουσία των βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Σαντορινιού, Κόνσολα και Κρεμαστινού, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Κόκκινου και Ζαννετίδη, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως οι Δήμαρχοι των νησιών του Ν. Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ο συντονισμός των νησιωτικών δήμων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, και τη διεκδίκηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, και την διάθεση τους μέσω των Δήμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, προκειμένου να ανταποκριθούν στο δημοσιονομικό βάρος που έχουν επωμιστεί, ελλείψει κρατικής μέριμνας.

Επιπλέον το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε ομόφωνα για την έναρξη των διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και για την προώθηση μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικρών νησιών στον τομέα της υγείας.

Την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρόδου συμμετείχε στις εργασίες του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλάσσει τους μεγάλους επενδυτές μέσω ΤΑΙΠΕΔ από την καταβολή ανταποδοτικών τελών στο Δήμους. Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηδιάκος χαρακτήρισε το εν λόγω μέτρο ως απαράδεκτο υπογραμμίζοντας την αδικία σε βάρος των ντόπιων επιχειρηματιών και των κατοίκων. «Σε περίπτωση που το εν λόγω μέτρο ψηφιστεί από την Βουλή, ο Δήμος Ρόδου είναι αποφασισμένος να μην παρέχει καμία υπηρεσία κοινής ωφελείας στην υλοποίηση των έργων που αφορούν το Γκόλφ, τη μαρίνα, το αεροδρόμιο». Στο τέλος της συνεδρίασης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κουρουπλή, στον οποίο και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ρόδου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), με τον οποίο συζήτησε την άμεση δρομολόγηση λύσεων για θέματα που αφορούν στην δημοτική περιουσία, μεταξύ των οποίων την Ροδιακή έπαυλη, τις Πεταλούδες και τις παραλίες.

Pin It on Pinterest

Share This