Προσφυγή στο ΣτΕ απο τα επιμελητήρια των νησιών για να καταργηθεί η αύξηση ΦΠΑ


Να κριθεί αντισυνταγματική η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που απαρτίζεται από 19 Επιμελητήρια – μέλη του σε νησιωτικές περιοχές. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Στην προσφυγή του, ο Επιμελητηριακός Όμιλος αναφέρει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα νησιά (άρθρα 101 και 106 Συντάγματος), όπως είναι τα ιδιαίτερα ευμενή οικονομικά μέτρα, λόγω της απομόνωσής τους και της έλλειψης δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι ο νόμος 4389/2016 και η από 24.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που επιβάλλουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, είναι σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η γενική και ολοσχερής κατάργηση της ιδιαίτερης και συνταγματικά επιβεβλημένης ειδικής μεταχείρισης των νησιών από πλευράς φόρου, μαραζώνει τα νησιά και τους επιφέρει οικονομική δυσπραγία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον ίδιο λόγο έχουν προσφύγει επίσης η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Δήμος Μυκόνου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Νάξου και Σύρου και επιχειρηματίες.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια