Κερδισμένοι και χαμένοι σε ένα ντιμπέιτ μονολόγων


Τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν κέρδη και ζημιές από το κατά γενική ομολογία «χλιαρό» και χωρίς ειδήσεις ντιμπέιτ.

Από το μία οι ασφυκτικοί κανόνες για τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων στις οποίες είχαν συμφωνήσει τα κόμματα και οι δημοσιογράφοι και στις οποίες επέμεινε πολύ ο συντονιστής δημοσιογράφος και από την άλλη η εμφανής επιδίωξη και των 7 αρχηγών να αποφύγουν τα λάθη, οδήγησαν σε μία τηλεμαχία που περισσότερο κούρασε και κοίμισε τους τηλεθεατές ψηφοφόρους και δεν τους έκανε σοφότερους.
Με ξύλινο λόγο και αναμενόμενες γενικόλογες απαντήσεις κύλισε η τηλεμαχία και μόνο σε κάποιες περιπτώσεις -εκτός προβλεπόμενης διαδικασίας- που ανέβηκαν οι τόνοι και άναψαν τα αίματα τόσο ανάμεσα στους πολιτικούς όσο και ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, απέκτησε ενδιαφέρον.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών 

Αλέξης Τσίπρας
Με υπενθυμίσεις-επιθέσεις στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από το απολογητικό ύφος ως πρώην πρωθυπουργός για τις επιλογές κατά τη διάρκεια της επτάμηνης κυβερνητικής του θητείας.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε και έχει ως στόχο την προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε ο κ.Τσίπρας επέλεξε την πάγια τακτική περί επαναδιαπραγμάτευσης και κατάργησης μέτρων όπως ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο η ένταση με την Ολγα Τρέμη στην ερώτηση για την αδειοδότηση των καναλιών, έδωσε κάποιους πόντους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να αλλάξει την γενικότερη εικόνα του.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Η παρουσία του πρόεδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ ξεκίνησε όπως όλοι περίμεναν. Με ηρεμία και σε ένα πλαίσιο χαμηλών τόνων προκειμένου από τη μία να αποφύγει το λάθος που θα κόστιζε επικοινωνιακά και από την άλλη με στόχο να εμφανίσει το κόμμα του ως δύναμη σταθερότητας της χώρας.
Πάντως στη συνέχεια ο κ.Μειμαράκης ήταν πρωταγωνιστής στα περισσότερα σημεία που το ντιμπέιτ απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον. Αρχικά όταν απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και του είπε πως αν έχει χρόνο να περάσει από την Κουμουνδούρου, να συζητήσουν και να τα βρουν και να συνεννοηθούν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Στη συνέχεια πάντως και όταν ο Πάνος Καμμένος του επιτέθηκε, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους, απάντησε και  μάλιστα άφησε στην άκρη τη διαδικασία απαντώντας εκτός χρόνου, ενά δεν δίστασε να απευθυνθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης 
Ως το κόμμα που εκφράζει το αντιμνημονιακό μέτωπο και το «Οχι» του δημοψηφίσματος παρουσίασε την Λαϊκή Ενότητα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ έκανε άνοιγμα στους απογοητεύμενους νέους. Μίλησε ευθέως για εθνικό νόμισμα, αλλά απέφυγε σε κάθε περίπτωση να μιλήσει για το τι ακριβώς θα συμβεί αν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.
Τέλος ταύτισε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και χαρακτήρισε το ίδιο καταστρεπτικά τα δεξία και τα αριστερά Μνημόνια.

Σταύρος Θεοδωράκης 
Ο κ.Θεοδωράκης προσπάθησε να παρουσιάσει το Ποτάμι ως παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικό εταίρο- ρυθμιστή, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του σε υπουργούς όπως του κ.Παρασκευόπουλου (Δικαιοσύνης), κ.Μπαλτά (Παιδέιας), αλλά και της κα Χριστοδουλοπούλου (Μεταναστευτικής Πολιτικής). Εβαζε συνεχως στο κάδρο τις ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ταύτιζοντας τους με το παλιό κομματικό κράτος, βρέθηκε. Κέρδισε τις εντυπώσεις με την παράφραση του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «πρώτη φορά Αριστερά» σε «πρώτη φορά στα σοβαρά».

Δημήτρης Κουτσούμπας 
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κέρδισε πόντους και εντυπώσεις με τη συμμετοχή του στο ντιμπέιτ, αφού προσπάθησε να βάλει στην άκρη (ίσως και λόγο του περιορισμένου χρόνου) τον ξύλινο λόγο στον οποίο μας έχει συνηθίσει το ΚΚΕ.
Σταθερός στις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ, ο κ.Κουτσούμπας με χιούμορ και με επικοινωνιακή τακτική στόχευε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικός αντίπαλος του δεν ήταν άλλος από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διεκδικεί με τη σειρά του την ψήφο διαμαρτυρίας και ο κ.Κουτσούμπας προσπάθησε να κάνει ξεκαθαρες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΛΑΕ. Δεν παρέλειψε να αφησει και υπονοούμενα για τη στάση της ΛΑΕ προς τη Ρωσία. «Η Ρωσία είναι πλέον μια ιμπεριαλιστική δύναμη που κοιτάζει μόνο τα συμφέροντά της. Και όποιοι το πιστεύουν ακόμη ότι έχει σχέση με την παλιά Σοβιετική Ένωση, πρέπει να ξυπνήσουν γιατί κάνουν κακό στον ελληνικό λαό».

Πάνος Καμμένος
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής και ο Πάνος Καμμένος προσπάθησε με κάθε τρόπο να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα. Στο στόχαστρο του μπήκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να του επιτεθεί για το θέμα των υποβρυχίων. Παράλληλα προσπαθούσε να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους, από τη μία όταν στο πεδίο ερωτήσεων για την Παιδεία έκανε αναφορά στα πέντε παιδιά του, ενώ σε αυτό της Αμυνας έδωσε και μία προεκλογική υπόσχεση στους στρατιωτικούς περί εξασφάλιση στέγης. Τέλος προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο ζήτημα των συνεργασιών με τα άλλα κόμματα, αφού επιμένει στην ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην άρνηση άλλων συνεργασιών, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να απαντήσει ξεκάθαρα.

Φώφη Γεννηματά 
Αν και ξεκίνησε σχετικά αγχωμένη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στο κατά τα άλλα άνευρο και κουραστικό ντιμπέιτ. Ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να σταματήσουν την άγονη και στείρα, όπως είπε αντιπαράθεσή τους και να δεσμευτούν απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενη στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς λέγοντας πως «την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίνονται. Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε το θέλει ούτε μπορεί… ».

Οι ατάκες που ξεχώρισαν στο ντιμπέιτ

  • Αλέξης Τσίπρας: Κυρία Τρέμη, είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω. Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε;
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης: (στον Αλέξη Τσίπρα) Εχεις χρόνο να έρθω από την Κουμουνδούρου να συζητήσουμε και να τα βρούμε; 
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης: Θα δείξω πώς ακριβώς έκανα τη ληστεία στο Νομισματοκοπείο, πήρα 22 δισ. ευρώ και έφυγα
  • Σταύρος Θεοδωράκης: «Μετά την πρώτη φορά αριστερά τώρα πρώτη φορά σοβαρά»
  • Δημήτρης Κουτσούμπας:  Μη συζητήσουμε για Μαρξ και Λένιν τέτοια ώρα
  • Φώφη Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας θα πάρει το χρυσό βατόμουρο για την πολιτική του

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble