ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ: Το έγκλημα στην Παλμύρα από… δορυφόρο! [ΦΩΤΟ]


Μπορεί κανείς να μην ήθελε να πιστέψει πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το Ναό του Βήλου στην Παλμύρα, όμως φωτογραφίες από δορυφόρο έρχονται να «ζωντανέψουν» το έγκλημά τους.
Ακόμα ένα έγκλημα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας για την ακρίβεια. Δεν δίστασαν να… καταστρέψουν ολοσχερώς ένα κτίριο «κόσμημα» για την αρχαία πόλη στην έρημο της Συρίας, για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων σε αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν και μετά την έκρηξη.

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε τραβήχτηκε στις 27 Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που τραβήχτηκε τις τελευταίες ώρες όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.

Αυτή ήταν η δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα που διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσα σε μία εβδομάδα.

Στις 23 Αυγούστου το ISIS είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ-Δία, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Εκείνη η καταστροφή, την οποία επιβεβαίωσε την Παρασκευή η UNITAR επίσης βάσει της σύγκρισης δορυφορικών φωτογραφιών του διάσημου ναού της Παλμύρας, καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την UNESCO, η οποία έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου».

Μία εβδομάδα πριν από την καταστροφή του ναού του Βάαλ-Δία, το Ισλαμικό Κράτος είχε αποκεφαλίσει τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ.
Οι τζιχαντιστές θεωρούν τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα, ειδωλολατρικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble