Κόλαση το Αιγαίο: Δεκάδες αερομαχίες και παραβιάσεις – Μια Νοτιοδυτικά της Ρόδου


Κόλαση σήμερα στο Αιγαίο με σκηνικό που παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν η ΠΑ προχωρούσε σε σκληρές εμπλοκές με την τουρκική Αεροπορία σε καθημερινή βάση.

Η σημερινή ημέρα τα είχε όλα: Παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές. Αυτό που έγινε σήμερα πάνω από το Αιγαίο λίγο απείχε από μια εικόνα αναμέτρησης, με τα ελληνικά readiness να απογειώνονται συνεχώς πραγματοποιώντας αναχαιτίσεις και εμπλοκές με τα τουρκικά μαχητικά.

Η τουρκική Αεροπορία χρησιμοποίησε σήμερα 16 μαχητικά μοιρασμένα σε 4 σχηματισμούς των 4 μαχητικών έκαστος, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 5 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B-28. Εντυπωσιακή «ποιοτική διαφορά» ο πολύ μεγάλος αριθμός οπλισμένων μαχητικών εκ μέρους της τουρκικής Αεροπορίας τα οποία έφτασαν τα 8 ανα δύο σε κάθε σχηματισμό.

Οι συνολικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ) χτύπησαν «κόκκινο» καθώς έφτασαν τις 49 ενώ επιπλέον σημειώθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός εμπλοκών το τελευταίο διάστημα, 3 συνολικά.

Οι δύο από τρεις εμπλοκές έγιναν η πρώτη νοτιοδυτικά της Χίου στις 10:25 με ζευγάρι F-16 της ΠΑ που είχε απογειωθεί από τη Λήμνο και η δεύτερη πάλι με το ίδιο ζευγάρι της ΠΑ στις 10:40 νότια και ανατολικά της Χίου.

Οι εμπλοκές ήταν 2Vs2 με αντίστοιχο ζευγάρι οπλισμένων F-16 της τουρκικής Αεροπορίας.

Η τρίτη εμπλοκή πραγματοποιήθηκε πολύ μακρύτερα, συγκεκριμένα νότια νοτιοδυτικά της Ρόδου στις 15:55 με ζεύγος μαχητικών της ΠΑ που είχε απογειωθεί από το Καστέλι εναντίον δύο οπλισμένων τουρκικών F-16.

Ταυτόχρονα, άλλα μαχητικά της ΠΑ από άλλες μονάδες readiness προχωρούσαν σε δεκάδες αναχαιτίσεις των υπολοίπων τουρκικών μαχητικών.

Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε όλο πρακτικά το Αιγαίο, βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό.

Υπενθυμίζεται ότι το  πρωί στις 11:41 σχηματισμός της τουρκικής Αεροπορίας, αφού διασπάστηκε σε 2 ζεύγη μαχητικών, το ένα εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Κίναρος στα 24.000 πόδια.

Πηγή : defencenet

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια