Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος

Σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προέβη σήμερα Πέμπτη η Σουηδία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter
«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: Ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει.
«Ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», τονίζει η Βάλστρεμ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της Ε.Ε., τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Πρόκειται για την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές Αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Pin It on Pinterest