Το ζεστό νερό βρύσης είναι επικίνδυνο για μαγείρεμα και πόση

Είναι πολύ πιθανό κάποιος άτομο από το περιβάλλον σας να σας έχει συμβουλέψει να μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό από τη βρύση τους σπιτιού σας είτε για μαγείρεμα είτε για πόση, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σας.

Κατά πόσο, όμως, αυτό ισχύει;

Δείτε παρακάτω τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αλλά και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, αναφορικά τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που κρύβει αυτή η συνήθεια για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ ότι το κρύο νερό και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο – ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό- δημιουργεί έναν ολέθριο συνδυασμό για την υγεία μας.

Ακόμη, όμως και σε νεότερες κατασκευές, μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.Φυσικά, ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εάν καταναλωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο να καταναλώσουμε μόλυβδο στο ελάχιστο, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιούμε αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.

Pin It on Pinterest